duminică

19 mai, 2024

2 decembrie, 2015

nato muntenegruMiniştrii de Externe ai statelor membre NATO au decis să invite Muntenegrul să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat miercuri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Potrivit Reuters, Rusia a avertizat că decizia NATO forțează Moscova să treacă la ”represalii”.

„Politica uşilor deschise dusă de NATO a ajutat la răspândirea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice pe care le apără Alianţa”, a afirmat miercuri Jens Stoltenberg.


Invitaţia adresată de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianţa militară este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici.

„Aceasta este o zi mare pentru ţara mea, cred ca una binemeritată”, le-a spus el miniştrilor de Externe din statele NATO, după ce au luat această decizie. „Invitaţia pentru Muntenegru este de asemenea o veste bună pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii” regiunii, a apreciat el.

Igor Luksici a promis că ţara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.

„Suntem conştienţi să invitaţia nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou”, a subliniat el. „Suntem hotărâţi să ne îmbunătăţim constant şi să lucrăm fără încetare, nu pentru a le face altora pe plac, ci pentru a schimba în bine societatea noastră”, a precizat vicepremierul muntenegrean.


Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a afirmat miercuri că extinderea continua spre est a NATO va atrage represaliile Rusiei. Peskov nu a detaliat afirmația făcută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: