sâmbătă

18 mai, 2024

29 noiembrie, 2020

Fosta opoziție din Muntenegru se pregătește de preluarea guvernării

Muntenegru și Serbia şi-au expulzat sâmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgorița, într-o escaladare a tensiunilor care există de ceva timp între cele două două ţări ce au făcut parte din fosta Iugoslavie, relatează Euronews.

Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non-grata reproșându-i „amestecul îndelungat și continuu în afacerile sale interne”. Diplomatul a primit 72 de ore ca să părăsească ţara.

Serbia a anunţat, câteva ore mai târziu, o măsură similară, declarându-l pe ambasadorul muntenegrean Tarzan Milosevic persona non-grata şi expulzându-l.


Disputa diplomatică între două țări care în trecut aveau relații foarte bune intervine în condițiile în care în Muntenegru se pregătește, pentru prima dată după foarte mulți ani, o schimbare a puterii.

Serbia și Muntenegru, care au alcătuit o federație după destrămarea fostei Iugoslavii, s-au despărțit amiabil în 2006, când Muntenegru și-a declarat în mod pașnic independența printr-un referendum. De atunci, Muntenegru s-a aflat sub conducerea lui Milo Djukanovic – fie ca președinte, fie ca premier.

Djukanovic, la fel ca și președintele sârb Aleksandar Vukic, este un fost aliat al lui Slobodan Miloșevici, numai că pe parcursul anilor  el a devenit un prooccidental fervent și a condus țara către aderarea la NATO. Serbia, în schimb, a rămas departe de alianța militară occidentală.

În timpul guvernării sale, Djukanovic a îndepărtat Muntenegru de alianţa sa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.


Numai că acum, partidul preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic (Partidul Democrat al Socialiştilor), care a condus ţara timp de aproape 30 de ani fără întrerupere, a pierdut pentru prima dată alegerile, în vară, iar guvernul său mai are de stat la putere doar patru zile.

Parlamentul de la Podogriţa urmează să voteze săptămâna viitoare un nou guvern, care reuneşte trei formaţiuni ale opoziţiei văzute ca fiind pro-sârbe.

În timpul mandatului său, Djukanovic a încercat să consolideze identitatea muntenegreană. Serbia a continuat însă politica sa de exercitare a influenţei în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomaţiei şi a presei.

Actualele autorități de la Podgorița au acuzat Serbia că au ajutat forțele de opoziție cu scopul de a-și instala aliații la putere și a avea din nou influență asupra țării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: