România a acceptat, la solicitarea unor state membre, ca lucrătorii români sezonieri să fie considerați ”lucrători în profesii critice”, sau esențiali, astfel încât să poată pleca în străinătate, acolo unde sunt solicitați pentru recoltarea legumelor și fructelor de sezon, în pofida restricțiilor de deplasare impuse pentru a bloca propagarea noului coronavirus.
Articolul 10 din Ordonanța Militară numărul 7 precizează:
Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.
Prevederile nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale, de care este mare nevoie în România.
Recomandarea Comisiei
Bruxelles-ul a publicat luni o listă de ”lucrători în profesii critice” în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, care trebuie să poată continua să circule liber, în pofida măsurilor puse în aplicare la frontierele interne ale Uniunii.
Ocupațiile care se încadrează în această categorie: asistenţi, lucrători sezonieri, şoferi de vehicule grele care transportă mărfuri, angajaţi care lucrează la cules şi producători agricoli.
Statelor li s-a recomandat să permită circulația acestora, însă decizia a rămas la nivelul fiecărui stat.
România este principalul furnizor de lucrători sezonieri pentru agricultura statelor occidentale, ceea ce a declanșat o amplă operațiune de lobby a organizațiilor patronale din statele membre pe lângă guvernele lor, iar apoi și demersuri diplomatice ale autorităților occidentale pe lângă executivul român.
Austria – 231 de îngrijitori din România şi Bulgaria au ajuns luni la Viena, cu un zbor charter, şi vor lucra pentru a suplini lipsa de forţă de muncă în asistenţa la domiciliu.
Germania a decis în urmă cu câteva zile să excepteze acești lucrători de la măsurile de interdicţie teritorială instituite pentru acombate epidemia coronavirusului.
Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Interne au ajuns la un acord de stabilire a unei cote de 40.000 de lucrători sezonieri în aprilie şi alţi 40.000 în luna mai.
Toți vor fi transportați cu avioane charter, pentru a limita riscul de contaminare, toate persoanele preluate urmând să fie supuse unor controale medicale şi să respecte distanţele de siguranţă la locul de muncă.
În Germania, aproximativ 300.000 de lucrători agricoli străini sunt folosiți anual, scrie The Guardian, începând cu sezonul recoltării sparanghelului, care începe în aprilie.
Italia – Ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, a anunțat că luni are o întâlnire cu ambasadorul român la Roma.
„Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front”, a spus Teresa Bellanova.
După OM 7, italienii vor putea angaja lucrători români pe care-i vor putea prelua doar cu avionul.
Anual, în Italia lucrează peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total.
„Trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine sa nu fie băgați în carantină”, a precizat și Ettore Prandini, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentanță și asistență din agricultura italiană.
Spania, cel mai mare exportator de legume și fructe din Europa, se confruntă deja cu deficitul de forță de muncă din agricultură, iar nevoile vor crește și există riscul ca parte mare din recoltă să putrezească, în loc să ajungă pe rafturi.
Franța și Marea Britanie au apelat la localnici aflați în șomaj, însă răspunsul este departe de a fi suficient, astfel încât britanicii se gândesc și ei la zboruri charter pentru importul de forță de muncă.
Londra programează acum zboruri charter, după ce campania de promovarea a angajării temporare în agricultură (Feed The Nation) a fost un eșec – doar 10.000 de persoane au răspuns, dar mai este nevoie de alți 90.000 de lucrători.
Costurile pentru transportul cu avioane charter se ridică la aproximativ 10.000 de euro pentru o oră de zbor cu 229 de persoane aduse din Bulgaria/ România – 45.000 de euro de la Sofia la Londra.
Premierul bulgar, reticent
Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat sâmbătă că este în favoarea menţinerii deschiderii frontierelor europene pentru lucrătorii sezonieri, dar s-a opus călătoriilor acestora care ar putea reprezenta un risc în contextul pandemiei de coronavirus.
”Consider că este nedrept pentru bulgari că unii merg să lucreze în Austria, de exemplu ca îngrijitor, să câştige nu ştiu cât, dar un salariu bun, şi că atunci când contractul lor este reziliat ei revin aici aducând virusul (…) toată lumea va plăti pentru ei. Este corect? Nu”, a spus el, citat de Agerpres.