31 octombrie, 2017

Marile companiile care construiesc în România preferă muncitorii din Vietnam sau pe cei locali, în loc să aducă forță de muncă din China. Chinezii au devenit deja prea scumpi pentru țara noastră – cer cel puțin 1.000 de dolari pe lună.

„Am vrut să aducem muncitori din China pentru mallul AFI din Braşov, dar sunt prea scumpi”, a explicat Ronen Ginsburg, CEO al companiei israeliene Danya Cebus, citat de Economica.net.

Firma a folosit în trecut, la mai multe construcții din România, inclusiv pentru Afi Palace Cotroceni, muncitori chinezi. Aceștia au devenit însă prea scumpi, după cum spune Ronen Ginsburg.


Acum, compania are trei mari proiecte: clădirea de birouri AFI Tech Park de pe terenul fostei fabrici Inox din Bucureşti, mallul AFI din Braşov şi proiectul rezidenţial New Point al celor de la Shikun Binui din nordul Capitalei.

„Când ies din ţară, muncitorii chinezi nu mai vor să câştige 100 de dolari. Vor salarii de 1.000 – 2.000 de dolari pe lună. Am vrut să aducem muncitori chinezi la Braşov pentru că nu am avut muncitori români, dar sunt scumpi. Nu putem să-i plătim pe chinezi cu 1.500 de dolari pe lună. Sunt o grămadă de bani şi este peste bugetul nostru. Ca să ştiţi, un muncitor român valorează cât patru muncitori din Vietnam”, a detaliat Ronen Ginsburg.

Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților în Construcții, declara de curând că deficitul de muncă pentru proiectele mari de infrastructură a a tins cote alarmante, dar aducerea mucitorilor din Asia nu este foarte eficientă.

„Noi trebuie să plătim salariul mediu pe economie. Dacă punem și costurile de deplasare, de cazare, de mâncare, cheltuielile vor fi mult mai mari, deși acești lucrători din Asia, că trebuie să recunoaștem că de acolo vin, se mulțumesc cu mai puțin”, explica Erba;u.


Potrivit acestuia, necesarul pentru proiectele de infrastructură licitate va fi în următorii ani de peste 600.000 de lucrători, dar în acest domeniu nu mai sunt disponibile decât cel mult 380.000 de persoane.

„În acest moment, avem circa 350.000 de angajați în construcții, poate mai mulți 370.000-380.000. În realitate, o mare parte din ei nu sunt calificați. Necesarul pentru a finaliza proiectele licitate (de infrastructură — n.r.) va fi de peste 600.000 de lucrători. Nu știu de unde vor apărea aceștia”, declara omul de afaceri.

Motivul, în opinia sa, îl reprezintă lipsa investițiilor în mari poriecte de infrastructură, în 2016 și 2017:

„În 2015, când era acea frenezie de a se termina proiectele pe fonduri europene din vechiul program, 2007-2014, eram extrem de apăsați să aducem oameni și să lucrăm, dacă se poate, 40 de zile pe lună, dar le atrăgeam atenția domnilor din politică ce facem după 2015, ce facem în 2016-2017.

Ei, iată că în 2016-2017, în infrastructură nu au mai fost proiecte sau prea puține, iar foarte mulți lucrători au plecat în privat, în zona imobiliară. Va fi foarte greu să-i aducem înapoi”, a explicat Cristian Erbașu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: