duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 septembrie, 2015

omar
Fostul Mullah Omar

Liderii talibanilor recunosc faptul că au ascuns timp de 2 ani vestea morţii Mullahului Omar. Recunoşterea, conţinută în biografia noului lider al talibanilor, relevă faptul că talibanii au planificat să păstreze tăcerea asupra decesului până după încetarea operaţiunilor militare desfăşurate de forţele militare Occidentale în Afghanistan.

Vestea morţii fondatorului mişcării talibane, care s-a produs pe data de 23 aprilie 2013, a fost cunoscută doar de câţiva lideri, anunţă publicaţia britanică The Guardian, care citează un comunicat postat luni pe website-ul mişcării.

Potrivit publicaţiei britanice, sfârşitul programat al misiunii NATO în Afghanistan din 2014 i-a determinat pe ideologii talibanilor să ascundă moartea celui care a fost cunoscut drept “conducător al celor credincioşi” pentru a păstra unitatea luptătorilor islamişti. “Principalul motiv pentru care am luat această decizie se datorează faptului că anul 2013 a fost considerat decisiv în lupta desfăşurată împotriva invadatorilor străini”, scrie în declaraţia postată în mai multe limbi de circulaţie internaţională.


Materialul publicat luni este în esenţă o biografie a noului lider, Mullahul Akhtar Mansoor, care încearcă să îşi consolideze autoritatea inclusiv în rândul familiei fostului mullah, Omar, care a refuzat să îl susţină pentru preluarea mişcării talibane.

Revelaţia morţii lui Omar, informaţia fiind publicată în luna iulie 2015 din surse ale serviciilor secrete afghane, a provocat tulburare în rândul talibanilor şi pune în pericol viitoarele negocieri de pace ale talibanilor cu guvernul afgan.

În încercarea de a coagula suport, Akhtar Mansoor se prezintă  drept o persoană cu gusturi simple şi convingeri ferme, care a cunoscut botezul focului de tânăr, în anii ’80, când a abandonat studiile pentru a se alătura mişcării de rezistenţă împotriva ocupaţiei sovietice.

Potrivit biografiei, Akhtar Mansoor „iubeşte în special şi este preocupat de arta ochirii fără greş”. A fost rănit de 13 ori în 1987, în timpul unui asalt prelungit asupra unei poziţii ruseşti din sudul provinciei Kandahar.


A renunţat la participarea activă în lupte după prăbuşirea guvernului afgan comunist în 1992 pentru a se implica în mişcarea Talibanilor, în 1994 fiind responsabilul aeroportului din Kandahar.

După implicarea americană în Afghanistan, a fost responsabil cu activităţile pe care insurgenţii le desfăşurau în zona de sud a ţării, ajungând să fie numit adjunct al liderului taliban în 2007.

Conform biografiei, Akhtar Mansoor a fost susţinut să devină lider al Talibanilor, luna trecută, de toţi seniorii mişcării, dar un analist citat de Guardian afirmă că noul lider nu are poziţia securizată.

Michael Semple, un bun cunoscător al mişcării talibane, este de părere că lupta pentru succesiune nu s-a încheiat, mai ales că Mansoor nu a furnizat dovezi nici ale pacifismului afişat, nici ale bunelor relaţii cu comunitatea serviciilor secrete pakistaneze, care ar putea să joace un rol important în derularea negocierilor de pace din Afghanistan.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: