Banca Națională a României (BNR) va convoca Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, unde se va solicita Ministerului Finanțelor să clarifice confuziile Ordonanței de urgență 114/ 2018 – așa numita „ordonanță Teodorovici”.
„Conform legii și a Constituției, o asemenea ordonanță trebuia discutată în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială înainte de adoptarea sa. Îl vom convoca pentru a discuta serios care este impactul”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marți, după ședința consiliului de administrație.
Mugur Isărescu a spus că BNR a fost luată prin surprindere de „trăsnaia asta” odată cu toată lumea.
„Ne-am chinuit să înțelegem taxa pe lăcomie de sărbători, aveam concediu, la asta l-am folosit, să facem un studiu de impact. Trebuia făcut înainte, ni s-a cerut acum” – a declarat guvernatorul.
Politica monetară antiinflație – afectată: ”asta nu va ajuta guvernul”
„Măsura va afecta flexibilitatea şi eficiența politicii monetare, ceea ce nu va ajuta Guvernul. (… ) Cu această flexibilitate am reușit să aducem inflația în jos”, a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a acuzat „inovaţia” legării unei taxe pe activele bancare de ROBOR, care este un indicator al dobânzii de piaţă:
„Principalul element de nemulțumire este faptul că taxa a fost legată de ROBOR și faptul că nu s-a discutat clar cu industria”, a spus Mugur Isărescu.
De altfel, „piața monetară a funcționat foarte bine în acest an. Ce-i cu nebunia asta pe care au lansat-o unii pe piață…? Dacă vă uitați pe grafice, reducerea ROBOR a venit după ce inflația a început să coboare”.
Acuzațiile ministrului de Finanțe – „O aiureală”
Guvernatorul BNR a acuzat insinuarea ministrului Finanțelor, potrivit căruia banca centrală ar face presiuni asupra băncilor să mențină la un anumit nivel media dobânzilor interbancare (ROBOR).
„Asta e o aiuerală, că am făcut presiuni…. Noi nu facem presiuni. Avem un instrument de lcuru, dobânda de politică monetară. (…) Cu politica noastră monetară am reușit ceea ce mulți nu credeau că se va întâmpla: să aducem inflația în domeniul pe care l-a țintit”, a spus Mugur Isărescu.
Inflaţia a ajuns la 3,54%, adică la marginea domeniului de +/- 1% faţă de dobînda de politică monetară de 2,50%, a BNR.
De asemeni, Guvernatorul Isărescu a criticat, indirect, ideea ministrului Finanțelor de a se include provizioanele ținute de bănci la BNR în calculul impozitului pe profit.
„În România mișcarea capitalului este liberă. Faptul că atunci când mergeți în străinătate și faceți o plată cu un card emis de o bancă românească se datorează faptului că băncile respectă legile internaționale. Dacă ele nu ar respecta aceste legi, nu veți mai putea face nicio plată cu cardul în străinătate”, a spus guvernatorul.
Alte declarații
- Impactul Ordonanței este de câteva miliarde de euro. Noi nu putem schimba Ordonanța, dar putem face sugestii… Ne-a luat și pe noi prin surprindere.
- Impactul a fost calculat în pripă, contrar obiceiului… Am sperat că vom aduce lumea cu picioarele pe pământ.
- Creșterea economică a fost adusă în preajma creșterii potențiale (ca urmare a politicii monetare, n.r.), îndepărtându-ne de ceea ce ne temem – o supraîncălzire a economiei.
- Băncile trebuie să spună că profitul din 2018 vine după câțiva ani de pierderi și mai mult ca urmare a unor provizioane. (…) Ele trebuie să explice cum e cu zăpăceala asta. Ba că au profit, ba că nu au.
- Noi nu mai dorim să vorbim în numele băncilor. Ele sunt independente. BNR nu e ministerul băncilor.
- Se tot vorbește despre un cartel al băncilor pe ROBOR. Păi ați mai auzit de vreun cartel format și de cumpărător și de vânzător?
- Noi ne vom spune punctul de vedere dar în cadrul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială. (…) Am citit și pe față și pe dos ordonanța, știm foarte bine că e an electoral și înțeleg ce e aceea o constrângere politică.
- Nu vrem să tulburăm mai mult decât trebuie o atmosferă care e oricum tulbure. (…) Dați-ne puțin răgaz să discutăm cu inițiatorii să vedem ce au avut în vedere.