luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2014

Reducerea CAS ar trebui însoţită şi de alte reforme structurale pentru a fi eficientă şi a rezolva problema decalajului dintre numărul de contribuabili şi cel de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale,”cerc vicios” din care România nu iese de 14 ani,potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

In briefeingul de după ședința CA al BNR de marți, guvernatorul a apreciat că măsură este bună, dar insuficientă, potrivit agenției MEDIAFAX :

„Cred că direcţia este bună (reducerea CAS – n.r.), nu este suficientă, ea trebuie să fie înconjurată de mai multe măsuri care să ajute la crearea de locuri de muncă. Soluţia pentru România este să ajungi la cel puţin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung” – a declarat Mugur Isărescu.


Guvernul a aprobat în luna iunie un proiect de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numărul actual al salariaţilor din România este de aproximativ 4,6 milioane.

Guvernatorul BNR a mai arătat că nivelul de impozitare, calculat ca încasări bugetare din total PIB, de 30%, „dă impresia” că este foarte scăzut, însă raportat la numărul plătitorilor de impozite (4 milioane din totalul de 10 milioane populaţie activă), se constată că plătitorii de taxe şi impozite ajung la 50-60% impozitare din costul forţei de muncă, ceea ce e efoarte mult.

„Din anul 2000, când am fost premier, am menţionat de două ori pericolul să rămânem într-un cerc vicios, acolo am rămas, 4 milioane cu 6 milioane şi nu ieşim din zona asta, sunt foarte greu de găsit soluţii. (…) Trebuie un program de creare de locuri de muncă, mai ales în rural, unde este vizibilă subangajarea forţei de muncă”, a spus Isărescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

El a precizat că a discutat acest aspect şi în cadrul comitetului de trecere la euro, solicitând specialiştilor din BNR „dacă pot să imagineze scenarii de ieşire din acest cerc vicios”, deşi nu este problema băncii centrale.


„Financiar este o ecuaţie imposibilă: cum să asiguri pe termen lung contribuţii, viabilitate şi evitarea evaziunii şi, pe pe de altă parte, o mulţumire a pensionarilor. Şi vedeţi că aproape nimeni nu e mulţumit. (…) E nevoie de un program de ieşire din acest cerc vicios, trebuie să facem reforme structurale. Cred că trebuie să fim mult mai concreţi aici, ce înseamnă reforme structurale şi cum ieşim din această problemă pentru că, uitaţi, nu poţi să cobori nici contribuţia. Toată lumea ştie că sunt ridicate, dar nu poţi să le cobori pentru că ieşi din sustenabilitatea fiscală”, a mai spus guvernatorul BNR.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: