Piaţa financiară din România prezintă un dezechilibru, întrucât băncile au o dominanţă masivă, cu 80% din totalul activelor financiare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care apreciază că situaţia nu reprezintă un avantaj nici pentru bănci, fiind necesară dezvoltarea altor segmente.
„Nu avem o supradominanţă dar aş spune că este o dominanţă masivă a băncilor in cadrul sistemului financiar din România. 80%, chiar mai mult, din totalul activelor financiare din România aparţin băncilor.
Acesta nu este neapărat un avantaj. Nu este un avantaj nici pentru noi, care reprezentăm sistemul bancar. Avem o piaţă financiară cam dezechilibrată. E important şi pentru bănci să aibă, nu neapărat în coastă, dar să existe alternative şi pentru bănci şi pentru clienţii băncilor şi pentru oricine, pentru economia reală să existe segmente financiare nebancare mult mai dezvoltate”, a afirmat, potrivit Mediafax, guvernatorul Isărescu.
Șeful BNR a participat joi la conferinţa „Rolul pieţelor financiare nebancare în susţinerea creşterii economice”, organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la ASE.
Mugur Isărescu a arătat că pieţele financiare sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică, iar fără nişte pieţe financiare „adânci” nu pot fi difuzate riscurile sau controlate.
„Bursa de valori, pieţele financiare nebancare au şi ele ceea ce de multe ori au înţeles românii, adică jocuri bursiere, speculaţii, dar ele în primul rând sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică. Constituie alternative de finanţare, elemente esenţiale pentru adâncirea pieţelor financiare”, a precizat şeful BNR.