vineri

29 martie, 2024

5 mai, 2016

isarescuInflația rămâne în teritoriu negativ până în luna iulie a acestui an și va reveni în intervalul din jurul țintei staționare, de 2,5%, la finele orizontului de prognoză, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

„În ședința de astăzi, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția mai 2016. Raportul prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflației până în luna iulie 2016, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA și ale altor impozite indirecte, precum și a scăderii unor prețuri administrate.

Scenariul de bază prevede o revenire graduală a inflației în interiorul intervalului asociat țintei și plasarea în palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoză”, a explicat guvernatorul Isărescu.


Potrivit acestuia, riscurile asociate proiecției sunt generate de surse atât interne cât și externe, în condițiile unor incertitudini ridicate.

La capitolul riscuri externe guvernatorul a menționat:

  • sporirea temerilor legate de creșterea economică globală
  • reacutizarea situației din Grecia
  • apropierea referendumului din Marea Britanie

„Acestor incertitudini li se adaugă cele legate de volatilitatea piețelor financiare, tensiunile geopolitice, divergența între conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii și evoluția prețului petrolului”, a subliniat Isărescu.

Pe plan intern, riscurile asupra inflației sunt reprezentate, în opinia guvernatorului BNR, de politica fiscală și de venituri, precum și de efectele adverse generate de modificări ale legislației în domeniul financiar.


România a consemnat, în luna martie 2016 comparativ cu luna martie 2015, cea mai mare inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,4%, față de cea de minus 2,1% înregistrată în februarie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ținta de inflație a Băncii Centrale pentru 2016 este de 2,5% +/-1 punct procentual.

BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate în luna februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a menținut, în prognoza de iarnă 2016, proiecția privind inflația la finele acestui an la 1,8% și pentru anul viitor la 2,5%, estimările fiind similare celor din prognoza de toamnă publicată la finalul lunii noiembrie 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: