Stabilirea unei date-țintă pentru intrarea în zona euro s-a dovedit ineficientă, de aceea ar trebui convenită o foaie de parcurs, care să conțină reformele structurale necesare, a declarat Mugur Isărescu într-un mesaj transmis miercuri, la conferința „Adoptarea monedei Euro în România: provocări și perspective”.
„România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită. (…) Tratatele europene vorbesc despre atingerea unui nivel înalt de convergență și despre caracterul sustenabil în timp al acestuia, ca precondiție pentru adoptarea cu succes a euro. Remarcați că nu se face referire doar la convergența nominală, capitol la care România stă bine, dacă este să ne referim la îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci se are în vedere convergența pe toate dimensiunile, inclusiv convergența reală și convergența juridică. De asemenea, este necesar ca procesul de convergență să fie sustenabil în timp, adică să continue și după adoptarea monedei comune, pentru a evita experiența nefericită a statelor mediteraneene, care, după intrarea în euro-zonă au relaxat politicile de reforme structurale, ceea ce a dus la un proces de divergență în interiorul zonei euro”, a spus guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
Despre data aderării
„Cât privește calendarul concret al aderării, s-a dovedit că abordarea de până acum, cu stabilirea unei date țintă, dar neînsoțită de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesați nu a dat rezultate. Poate că, în loc să stabilim o dată a aderării, ar fi mai bine să agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare și numai după implementarea unei mase critice a acestora să stabilim o dată țintă”, a mai spus guvernatorul BNR.
Autoritățile române au anunțat ca obiectiv aderarea la Zona Euro începând cu 1 ianuarie 2019.
Termenul este considerat de unii analiști și actori principali în acest proces ca fiind “foarte ambiţios”.
În luna mai, pentru a obține un consens politic referitor la adoptarea euro, președintele Klaus Iohannis a avut o discuție, la Palatul Cotrcoeni, cu guvernatorul Mugur Isărescu, fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile purtate la Cotroceni ”au avut în vedere să identifice principalele etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de guvern în cadrul Programul de Convergență 2015-2018.”
Subiectul va face obiectul unei largi dezbateri publice, mai anunța atunci Administrația Prezidențială.
Un răspuns
Mosul asta trebuia sa iasa la pensie la 01 august 2015 (65 ani). Nu credeti ca ar fi cazul sa lase pe altcineva mai priceput sa pregateasca aderarea la zona EURO? Si mai este un „tanar” la ASF care tot asa, in loc sa iasa la pensie pentru limita de varsta (Misu Negritoiu care are 65 de ani) face experiente pe asigurati in ceea ce priveste modul de calcul a asigurarilor. Culmea este ca nimeni nu vede si nu cere respectarea legii pensionarilor. Adica au fost obligati profesori universitari, conducatori de doctorate, medici, artisti etc. sa se pensioneze la implinirea varstei de pensionare pentry limita de varsta, iar altii stau de un sfert de secol pe aceeasi functie si cu lefuri grase, fara nici-o jena si fara vreo intentie de pensionare din moment ce se preocupa de adoptarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona EURO. Dar de cand am aderat la UE de ce nu s-a adoptat o foaie de parcurs? Aderarea la zona EURO pentru Romania este o fata morgana. Noi nu vom fi pregatiti pentru aceasta aderare nici peste 20 de ani de-acum incolo.