luni

15 aprilie, 2024

20 mai, 2014

Rezultatele ajustării economice s-au făcut simţite în performanţa economică din 2013, după ce criza declanşată în 2009 a afectat şi România, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în deschiderea Forumului de afaceri româno-ceh, găzduit de BNR.

„Criza declanşată în 2009 a afectat şi economia României, creând un mare dezechilibru în ceea ce s-a obţinut în anii de boom economic. A fost necesară o ajustare, dar rezultatul acestei ajustări s-a văzut în performanţa economică din 2013”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a reamintit performanţele în îndeplinirea criteriilor de la Maastricht şi măsurile în vederea preconizatei treceri la euro, în 2019.


„Deficitul a scăzut la 1% din PIB, inflaţia a fost redusă la un nivel în jurul a 3%, iar datoria publică a scăzut la 40%. Stabilitatea preţurilor este un element de referinţă în menţinerea unui nivel al inflaţiei scăzut. România şi-a propus să adere la zona euro în 2019 şi mai are o perioadă ce cinci ani să demonstreze potenţialul său de convergenţă reală. Uniunea Monetară nu poate funcţiona coerent în absenţa unui parteneriat fiscal. România sprijină iniţiativa Uniunii Bancare, pentru consolidarea stabilităţii financiare. Banca Naţională va fi activă în sprijinirea atingerii convergenţei nominale, pregătirea pentru adoptarea euro şi menţinerea stabilităţii financiare”, a spus guvernatorul Isărescu.

Guvernatorul BNR a reamintit că România mai are de îndeplinit cerinţele privind sustenabilitatea politicii fiscale, convergenţa pe termen lung şi rata de schimb.

Mugur Isărescu a invitat companiile româneşti să investească în Cehia, iar pe oamenii de afaceri cehi prezenţi la Bucureşti să cunoască vinurile româneşti.

„Forumul poate fi o ocazie pentru a-i persuada pe oaspeţii din Cehia să aprecieze vinurile româneşti, să le cunoască, aşa cum este cunoscută berea cehească”, a arătat Mugur Isărescu.


Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a spus că Cehia este pregătită să exporte în România şi, de asemenea, să importe fructe şi legume.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: