sâmbătă

20 iulie, 2024

15 decembrie, 2021

Universitatea de Științele Vieții din Iași le propune o alternativă producătorilor de preparate din carne care se plâng de lipsa materiei prime: să folosească muflon, mistreț sau cerb, scrie Digi24.

Cosmin Vișan este unul dintre producătorii de preparate din carne care s-a gândit să renunțe la porc în favoarea vânatului. Folosește muflon, cerb și mistreț: „Muflonul este o oaie sălbatică, așa i se spune în denumirea românească. Este ceva care se adresează persoanelor care vor să mănânce ceva bun și puțin, nu cantități mari cum suntem învățați în general. O pastramă de muflon se ridică în jur la 100, 110 lei kilogramul.”

Specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași spun că reorientarea producătorilor către alte tipuri de materie primă este normală în condițiile în care piața autohtonă nu asigură suficientă carne de porc, dar nici de vită sau de oaie.


Marius Ciobanu, șef de lucrări la Departamentul Tehnologie: „Primim animale care prin nutriție li se adaugă mari cantități de aditivi furajeri, mari cantități de apă care este reținută de acești aditivi furajeri. Și atunci când supunem un produs unui tratament termic o să vedem că mai rămânem cu 40% din el”.

Carnea de vânat presupune o tehnologie diferită de procesare și, pentru ca un produs să poată fi comercializat, poate dura câteva luni.

„Există sursă de aprovizionare constantă, nu avem probleme. Colaborăm cu direcțiile silvice din România, avem propriul fond de vânătoare și în mare parte și cu fondurile cinegetice și crescătoriile de vânat, în general”, spune producătorul Cosmin Vișan.

Cele mai multe fonduri de vânătoare care asigură astfel de materie primă de cerb, mistreț și muflon funcționează în județele Ilfov și Giurgiu.


„Noi ne dorim prin tratament termic să nu avem mirosuri pronunțate de fum. Să regăsim în produsele pe care le facem din carne de vânat doar aromele naturale care le exprimă această carne din pădure. Miros de ghindă de lujer”, spune Marius Ciobanu, șeful Departamentului de Tehnologii Alimentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: