vineri

19 aprilie, 2024

22 februarie, 2011

Muammar Gaddafi se află încă în Libia. Liderul libian a apărut la televizor pentru a demonstra cetăţenilor libieni că nu a fugit în Venezuela, ci se află încă în ţară. Vorbind la postul de televiziune de stat, în faţa unei clădiri în ruine, Gaddafi a spus că se află încă în Tripoli şi nu în Venezuela, după ce mass-media internaţională a vehiculat informaţii privind fuga sa din ţară. Declaraţia colonelului vine după ce s-au înregistrat ciocniri, în capitală, între forţele de securitate libiene şi protestatari, pentru a doua noapte consecutiv. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni în sesiune cu uşile închise, pentru a discuta despre situaţia din Libia. Anunţul a fost făcut de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, după o discuţie cu colonelul Gaddafi, luni. „I-am cerut ca drepturile omului şi libertatea de asociere şi de expresie să fie garantate şi protejate întrutotul”, a spus Ban. Martorii au relatat că avioane de luptă şi elicoptere au fost folosite pentru a trage asupra demonstranţilor din Tripoli, iar în vestul ţării, armata se luptă cu forţe loiale colonelului Gaddafi. (BBC News)

Agenţia de investiţii Moody a scăzut ratingul de ţară al Japoniei de la „stabil” la „negativ”. Îngrijorările specialiştilor se referă la nivelul crescut al datoriilor publice. În prezent, Moody apreciază datoriile guvernului japonez la nivelul Aa2. În ianuarie, agenţia concurentă Standard & Poor’s a redus ratingul creditului pentru Japonia de la AA la AA-, tot din cauza datoriilor publice. La începutul acestei luni, Japonia a fost depăşită de China, ca economie aflată pe locul doi în lume. Japonia a încercat să-şi relanseze creşterea economică, iar chetuielile şi împrumuturile au crescut în acest context. Experţii Moody consideră că Japonia trebuie să facă mai multe eforturi pentru a reduce cheltuielile bugetare. Japonia are acum cel mai mare nivel al datoriilor publice dintre toate ţările industrializate. Ratingul Japoniei a fost scăzut din cauza îngrijorării că politicile economice şi fiscale nu sunt suficient de puternice pentru a se atinge ţinta guvernului în privinţa reducerii cheltuielilor bugetare. (BBC News)

Premierul britanic, primul lider occidental în vizită în Egipt, după alungarea lui Hosni Mubarak. David Cameron s-a întâlnit cu noii lideri egipteni, printre care şeful Consiliului Suprem al forţelor armate, Mohamed Tantawi, şi premierul interimar Ahmed Shafiq. Oficialul de la Londra a declarat, la finalul vizitei, că Egiptul are o şansă imensă de a lua măsurile necesare pentru a ajunge la democraţie. Cameron s-a referit şi la Libia şi a descris şi reprimarea revoltelor din ţara vecină ca fiind „înfricoşătoare”. Mubarak a părăsit funcţia de preşedinte al Egiptului, în urmă cu 10 zile, după proteste masive contra regimului său, susţinute de activişti pro-democraţie. „Este şansa noastră de a discuta cu cei aflaţi acum la conducerea Egiptului, pentru a ne asigura că va avea loc o tranziţie reală de la regimul militar la cel civil, şi pentru a vedea cum pot ajuta Egiptul ţările prietene precum Marea Britanie şi altele din Europa. (BBC News)


UE respinge ameninţările lui Gaddafi. Uniunea Europeană a respins ameninţarea colonelului Muammar Gaddafi, care a spus că dacă Uniunea nu îi va fi alături, el va declanşa un val de imigranţi peste Mediterană. Dictatorul de la Tripoli a avertizat că Libia, care este punct de plecare pentru mulţi posibili imigranţi africani, va înceta colaborarea cu UE în privinţa stopării acestora în drumul spre sudul Europei, dacă statele membre ale UE vor fi de partea protestatarilor. Ambasadorul Ungariei în Libia a fost chemat la ministerul de externe din Tripoli, unde i s-a transmis un mesaj privind suspendarea cooperării dintre Libia şi UE, pe problema combaterii imigraţiei ilegale, dacă Uniunea continuă să facă declaraţii de susţinere a protestatarilor pro-democratici. Foarte multe state membre UE au fost înfuriate de acest gest al liderului libian. „Nu este normal să se întâmple aşa ceva. UE nu trebuie să se lase şantajată în acest fel”, a spus ministrul german pentru Europa, Werner Hoyer. Roma, în schimb, nu vrea să-l supere pe Gaddafi, iar Praga a avertizat asupra „catastrofei” ce s-ar putea produce dacă regimul lui Gaddafi ar cădea, în ciuda numeroaselor victime ale forţelor de securitate din ultimele zile. De asemenea, oficialii UE au estimat că există între 5.000 şi 6.000 de cetăţeni europeni în Libia, iar liniile comerciale au programat deja curse suplimentare pentru a-i aduce acasă pe cei care doresc să părăsească această ţară. (EUObserver)

UE încearcă să ajute Italia în lupta cu imigranţii ilegali tunisieni. Circa 30 de experţi, câteva bărci şi un avion din nouă state membre UE plus Elveţia au fost trimise în Italia, duminică, pentru a ajuta autorităţile locale să rezolve problema noului val de imigranţi din ţările Africii de nord, după ce revoluţiile au făcut ca măsurile luate de autorităţile din acele ţări să nu mai fie respectate. Operaţiunea Comună Hermes 2011 este o misiune prin care UE vrea să ajute autorităţile italiene, care au delcarat stare de urgenţă pe insula Lampedusa, unde 6.000 de imigranţi, majoritatea tunisieni, au sosit în ultimele două săptămâni. Alţii 100 de imigranţi au fost prinşi de paza de coastă italiană, duminică, potrivit presei italiene. Sprijinul oferit de UE vine după o dispută între ministrul italian de interne, membru al mişcării de dreapta, Roberto Maroni, şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, pe tema birocraţiei şi lentorii  unui răspuns din partea Comisiei Europene. Malmstrom a declarat că operaţiunea este un semnal clar al „solidarităţii europene”. (EUObserver)

Japonia înfiinţează o agenţie de spionaj, pentru prima oară de la al doilea război mondial. Potrivit dezvăluirilor făcute de siteul WikiLeaks, care publică informaţii deţinute de autorităţile americane, Japonia intenţiona, din 2008, să creeze o agenţie de spionaj, în contextual creşterii tensiunilor cu superputerea vecină China şi ţara înarmată nuclear Coreea de Nord. Noua agenţie, creată după modelul serviciilor secrete americane şi britanice, CIA şi MI6, va avea şi scopul de a obţine informaţii pentru a preveni eventuale atacuri teroriste asupra unor ţinte japoneze. Discuţia relatată a avut loc între şeful serviciului de informaţii al guvernului japonez, Hideschi Mitani, şi fostul şef al biroului de cercetare şi informaţii secrete al Departamentului American de Stat, Randall Fort. Autorităţile de la Tokyo consideră că a devenit o prioritate înfiinţarea unui serviciu care să cuprindă minţi inteligente, capabile să adune date referitoare la ce se întâmplă în Coreea de Nord, singurele informaţii despre acesată ţară venind, spun ele, de la fostul bucătar-şef al dictatorul Kim Jong-il, de origine japoneză, care a reuşit să fugă din Correa de Nord şi a scris apoi o carte de memorii. Decizia de înfiinţare a acestui serviciu de spionaj a fost luată, în 2008, de partidul Liberal Democratic condus de premierul Yasuo Fukuda. (Telegraph)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: