9 octombrie, 2023

Cancelarul german Olaf Scholz îl întâmpină luni după-amiază pe președintele Emmanuel Macron în orașul său natal, Hamburg, unde se organizează un summit franco-german de două zile care va reuni și guvernele ambelor țări.

După o vizită comună la fabrica de avioane Airbus din Hamburg-Finkenwerder (una dintre puținele povești de succes din cooperarea industrială franco-germană), Scholz și Macron vor face luni o plimbare cu barca prin portul Hamburg.

Două probleme de rezolvat

Oficial, summitul de două zile este despre „transformarea economică” și inteligența artificială, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german. Cu toate acestea, plimbarea cu barca Macron-Scholz de luni și reuniunea comună a Cabinetului de marți vor fi, desigur, umbrite de războiul din Orientul Mijlociu și de consecințele acestuia.


Mai mult, scrie Politico, ambele părți se vor concentra pe două domenii binecunoscute de dezacord: energie și apărare.

Franța face eforturi pentru o reformă a pieței UE de energie electrică, care ar permite Parisului să păstreze beneficiile specifice pentru energia nucleară și după anul viitor, ceea ce ar menține prețurile la energie pentru companiile franceze în mod artificial scăzute. Germania nu este doar sceptică cu privire la acest lucru din cauza aversiunii sale față de energia nucleară, ci crede că reforma ar oferi companiilor franceze un avantaj nedrept.

În domeniul apărării, cele două părți nu fac niciun progres în ceea ce privește construcția unui tanc de luptă comun.

Motorul UE dă rateuri când trebuie să funcționeze optim

Parisul și Berlinul au promis anul trecut că se vor întâlni o dată la șase luni pentru ședințe comune de guvern. Până acum calendarul e respectat: s-au întâlnit la Paris în ianuarie și acum la Hamburg.


Motorul franco-german care a condus politica UE de zeci de ani s-a dovedit că a început să scârțâie în ultimul timp, deși, scrie Reuters, este mai necesar decât oricând să funcționeze optim, având în vedere multitudinea de crize cu care se confruntă Uniunea.

Europa se confruntă cu creșterea migrației, tranziția către o economie cu emisii zero, războiul din Ucraina, o schimbare în relația cu China, partenerul comercial de top, iar acum și conflictul din Orientul Mijlociu.

Invazia rusă a Ucrainei a determinat Berlin să se concentreze mai mult pe alianța sa cu principalul partener de securitate, Statele Unite, posibil cu prețul degradării relației cu Franța.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: