miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2018

Cabinetul Viorica Dăncilă a supraviețuit fără emoții moțiunii de cenzură a PNL, intitulată ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!” – au votat doar 170 de parlamentari, din care patru au fost împotrivă.

Pentru ca Executivul să fie înlocuit ar fi fost nevoie de 233 de voturi pentru. Legislativul actual numără 465 de deputați și senatori.


Parlamentarii UDMR (30 de portofolii) s-au alăturat coaliției, după ce PSD a retras de pe ordinea de zi proiectul Codului administrativ, pentru completarea și modificarea unor amendamente conform solicitării reprezentanților minorității maghiare. Cei de la PSD, ALDE și UDMR s-au retras din sală.

Au votat liberalii, membrii USR și PMP, cei de la minorități (17 mandate), precum și cei din partidul lui Victor Ponta, ProRomânia.

Președinții celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au lipsit din sală chiar și în timpul discursului premierului.

Moţiunea conţine critici îndreptăţite la adresa Guvernului, a recunoscut Kelemn Hunor, dar nu este însoţită „de o viziune de viitor“, de un lider şi de un program de guvernare.


„Am decis că vom participa la dezbateri, pentru că vom avea şi noi ceva de spus, iar în momentul votului vom părăsi sala. Nu vom fi în sală, vom fi absenţi la vot“, a anunţat miercuri liderul UDMR.

Discursul Vioricăi Dăncilă

Răspunsul premierului la criticile din textul moțiunii au fost întrerupte repetat de scandări precum „Nu mai minţiţi” sau „Demisia”.

Parlamentarii USR au purtat tricouri cu #fărăpenali şi steguleţe tricolore, iar liberalii au desfăşurat un banner imens cu mesajul ”Luptăm până la capăt pentru România”.

La balcoane s-au aflat doar invitați ai PSD, USR fiindu-i interzis să mai aducă oameni în legislativ, după incidentul de săptămâna trecută, din timpul citirii discursului premierului referitor la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Principalele declarații ale premierului:

  • Întreaga moţiune este o înşiruire de falsuri, mistificați realitatea pentru propriile jocuri politice.
  • Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice.
  •  Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră este bine. Acestea sunt premisele şi concluzia moţiunii care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare.
  • Pentru dumneavoastră, creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie. Pentru dumneavoastră, majorarea salariului minim din România este o măsură antisocială şi antieconomică aşa cum susţin unii din reprezentanţii dumneavoastră într-o scrisoare deschisă. Pentru dumneavoastră creşterea economică de excepţie pe care a avut-o România anul trecut este rezultatul incapacităţii şi incompetenţei guvernării. Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlamentul României. În viziunea dumneavoastră, scăderea datoriei guvernamentale este de fapt o creştere a datoriei.
  • Nu Guvernul este responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale.

Protest în fața Parlamentului

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În timp ce parlamentarii dezbăteau moțiunea, în fața Casei Poporului au protestat peste 4.000 de persoane, care au scandat:  „Hoții, hoții”, „Nu scăpați!”, „Demisia!”, „Viorica fă ceva, pleacă, dă-ți demisia” și „Analfabeta”.

După protestele în fața Palatului Parlamentului, o parte din protestatari s-au îndreptat spre Piața Victoriei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: