Moody's retrogradează Marea Britanie la nivelul Cehiei, din cauza Brexitului fără planuri economice clare - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Moody’s retrogradează Marea Britanie la nivelul Cehiei, din cauza Brexitului fără planuri economice clare

18 octombrie, 2020

Agenția de evaluare Moody’s a coborât ratingul datoriei Regatului Unit, la „Aa3” de la „Aa2”, punând Marea Britanie la același nivel cu Belgia și Republica Cehă. Impactul economic al crizei coronavirusului și Brexitul în lipsa unor planuri bugetare clare din partea guvernului Boris Johnson, sunt motivele retrogradării.

Avansul economiei Marii Britanii a fost „semnificativ mai slab decât se aștepta și este probabil să rămână așa în viitor”, argumentează Moody’s, citată de Mediafax. 

A șasea cea mai mare economie din lume a înregistrat cea mai mare scădere din G7 în al doilea trimestru, iar datoria sa publică a depășit 2.000 de miliarde de lire sterline (2.600 de miliarde de dolari), depășind 100% din produsul intern brut, arată Reuters.


Declasarea este o lovitură pentru premierul Boris Johnson, care este atacat de partidele de opoziție și criticat inclusiv de parlamentari din Partidul Conservator pentru modul în care a tratat pandemia.  Coronavirusul a ucis în Marea Britanie mai mulți oameni decât oriunde altundeva în Europa. Regatul Unit este pe locul 5 în lume, cu peste 43.500 de decese.

Moody’s mai spune că eșecul Marii Britanii de a ajunge la un acord comercial cu UE va agrava daunele cauzate de COVID-19. Johnson a sugerat vineri că în prezent, o continuare a negocierilor comerciale nu mai are rost.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Moody’s consideră, de asemenea, că Marea Britanie și-a pierdut disciplina bugetară și că nivelul ridicat al datoriei nu va coborî curând. „Marea Britanie nu are efectiv o ancoră a politicii fiscale”, spune agenția.

Moody’s a revizuit perspectiva datoriei suverane a țării la „stabilă” de la „negativă”. Scăderea plasează ratingul Moody la același nivel cu cel al agenției Fitch, în timp ce Standard & Poor’s evaluează țara cu un rating mai ridicat.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr