vineri

26 aprilie, 2024

20 octombrie, 2018

Moody’s a retrogradat vineri ratingul Italiei de la nivelul Baa2 la Baa3, cu o treaptă peste categoria junk, din cauza îngrijorării provocate de planurile bugetare ale guvernului, transmite Reuters.

Retrogradarea ratingului Italiei este determinată de oprirea planurilor de adoptare a unor reforme structurale fiscale şi economice, ceea ce va avea implicaţii negative la adresa creşterii economice pe termen mediu, se arată în raportul Moody’s.

Intenţia de a adopta o politică fiscală expansionistă sugerează că, în loc ca nivelul datoriei publice a Italiei să scadă în următorii ani, aşa cum previziona fostul Executiv, datoria va rămâne la actualul nivel de aproximativ 130% din PIB, un nivel care face Italia vulnerabilă la viitoarele şocuri interne şi externe, în special în cazul unei creşteri economice mai reduse, se arată în raportul Moody’s.


Ministrul de Interne al Italiei şi lider al extremei drepte italiene Liga, Matteo Salvini, a declarat sâmbătă că Executivul ţării va continua să-şi apere bugetele generale pentru 2019, deoarece ”sunt bune”, în pofida calificativelor agenţiilor de rating şi a preocupărilor Comisiei Europene, anunță Agerpres.

Matteo Salvini a subliniat că Executivul ţării, format din partidul său şi Mişcarea 5 stele (M5S), lucrează pentru ”a răspunde problemelor italienilor” şi nu pentru ”se teme de agenţiile de rating, care în trecut au eşuat în previziunile lor, la fel cum o vor face şi de această dată”.

Italia a elaborat un plan bugetar pentru anul viitor care duce la creşterea cheltuielilor publice, pentru ca M5S şi Liga să poată respecta promisiunile pe care le-au făcut votanţilor înainte de alegerile generale din martie şi care necesită o importată finanţare.

Aceste cheltuieli vor duce la un deficit de 2,4 % din PIB în 2019, un nivel care preocupă Bruxelles-ul, deoarece va presupune o încălcare a normativelor europene în materie fiscală.


Pe 18 octombrie, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a trimis la Roma o scrisoare către ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, care menţiona îngrijorările CE privind bugetul Italiei, un pas obişnuit care se face atunci când Executivul comunitar consideră că ar putea să existe o neîndeplinire destul de serioasă a normelor europene.

Această scrisoare nu înseamnă că Executivul comunitar a respins bugetele, ci că instituţia condusă de fostul premier luxemburghez Jean Claude Juncker îşi exprimă îngrijorările şi cere clarificări. Guvernul italian are termen până luni pentru a răspunde şi a încerca să explice motivele acestor bugete.

În cazul în care Comisia consideră că răspunsul nu este suficient, ar putea respinge documentul iniţial şi să ceară unul nou, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la adoptarea Pactului de Stabilitate.

În această situaţie, Italia ar avea la dispoziţie trei săptămâni pentru trimite un nou răspuns, pentru ca la finele lui noiembrie Executivul comunitar să poată veni cu o opinie definitivă.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: