vineri

22 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2020

Pandemia de coronavirus va crește nivelul de îndatorare al celor mai bogate state în medie cu aproape 20 de puncte procentuale în acest an, a apreciat luni agenţia de evaluare financiară Moody’s.

Prognoza indicată este aproape dublă faţă de creşterea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009.

Moody’s a analizat 14 ţări, printre care SUA, Japonia, Franţa, Italia şi Marea Britanie, pentru a evalua impactul încetinirii economiei din cauza coronavirusului asupra finanţelor publice, într-un raport publicat luni, citat de Reuters .


„Estimăm că, în medie, pentru acest grup de ţări raportul datorie guvernamentală/PIB va creşte cu aproximativ 19 puncte procentuale, adică de aproape două ori mai mult decât în perioada marii crize financiare din 2009″, susţine Moody’s.

Moody’s consideră că „creşterea poverii datoriilor va fi mai rapidă şi mai perversă, reflectând intensitatea şi amploarea şocului provocat de coronavirus”.

Italia, Japonia şi Marea Britanie ar urma să înregistreze cea mai puternică creştere a datoriilor lor, cu un salt de aproximativ 25 de puncte procentuale, în timp ce SUA, Franţa, Spania, Canada şi Noua Zeelandă, ar urma să înregistreze o creştere a datoriilor lor suverane cu aproximativ 20 de puncte procentuale.

Datele privind Marea Britanie arată împrumutui record în mai şi depăşirea valorii PIB-ului.


Un eventual eşec în reducerea ulterioară a datoriei vor expune şi mai mult ţările cu un profil de credit slab la viitoarele şocuri economice sau financiare, precum şi la o retrogradare a ratingului de ţară, avertizează Moody’s.

„Implicaţiile asupra ratingului vor depinde de capacitatea guvernelor de a inversa traiectoria datoriei înaintea posibilelor şocuri viitoare. Italia şi Japonia vor fi dependente în mod deosebit de profilul lor de creştere deoarece capacitatea lor de a-şi echilibra balanţele financiare este limitată”, mai spune raportul Moody’s.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: