fbpx

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Chestiunea

Cum s-ar putea implica economic România în Moldova pro-europeană care urmează: Radiografia economiei de peste Prut

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică pun Republica Moldova pe o direcție de dezvoltare pro-europeană – configurată de situația, istorică, în care șeful statului, parlamentul și… Mai mult

13.07.2021

Moody’s a coborât ratingul BRD şi al altor subsidiare Societe Generale. Expunere pe Hidroelecrica

de Mihai Pavelescu 26.6.2012

Moody’s a coborât cu o treaptă ratingul BRD – Groupe Societe Generale la “Baa3”, cu perspectivă negativă, ajustând calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrală şi de Est, precizând că banca din România are expunere pe compania Hidroelectrica..

Potrivit Mediafax, măsura luată de agenția de rating vine după retrogradarea grupului francez, la sfârşitul săptămânii trecute.

Moody’s a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, România şi Rusia, printre care şi BRD, în urma retrogradării calificativului băncii franceze de la “A1” la “A2”, cu perspectivă stabilă.

Agenţia a coborât vineri ratingurile a 15 mari bănci globale cu operaţiuni semnificative pe pieţele de capital, printre care şi Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.

Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung şi scurt în monedă locală a fost coborât de la “Baa2” la “Baa3”, cu perspectivă negativă. Calificativul pentru depozite în valută a fost confirmat la “Baa3”, de asemenea cu perspectivă negativă.

Printre motivele invocate de Moody’s pentru coborârea ratingului BRD se numără și creșterea creditelor neperformante în portofoliul băncii.

Explicațiile Moody’s:

 • “Acţiunea asupra ratingului BRD reflectă deteriorarea condiţiilor operaţionale din România şi creşterea rapidă a creditelor neperformante din portofoliul băncii, în balans percepţia Moody’s privind un angajament continuu al Societe Generale faţă de piaţa românească.
 • Performanţele economice ale României s-au deteriroat, din cauza vulnerabilităţilor faţă de înrăutăţirea perspectivelor de creştere ale zonei euro, prin dependenţa economică ridicată de exporturi către zona euro şi de influxul de capital străin.
 • Performanţele economiei româneşti se vor îmbunătăţi în următorii ani, însă cu rate de creştere mult mai reduse faţă de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008. Astfel, convergenţa veniturilor cu nivelul din statele europene mai bogate va rămâne un obiectiv dificil, ţinând cont de divergenţele semnificative în zona veniturilor populaţiei, care sunt cu 64% sub media UE.
 • Situaţia macroeconomică dificilă va afecta sectorul bancar prin cererea scăzută pentru credit, scăderea veniturilor şi deteriorarea calităţii activelor, consideră analiştii agenţiei de rating.
 • “Reflectând condiţiile operaţionale dificile, creditele neperformante ale BRD au crescut semnificativ, ajungând la 16,8% din portofoliul total de împrumuturi în decembrie 2011 şi continuând să avanseze în primul trimestru din acest an”.
 • ”Deteriorarea calităţii activelor reflectă expunerea ridicată a băncii în zona întreprinderilor mici şi mijlocii aflate într-o situaţie dificilă şi nivelul semnificativ al creditelor în valută, denominate în principal în euro, care totalizează 56% din portofoliu”
 • ”Mai mult, în contextul creşterii creditelor neperformante, în conjuncţie cu majorarea rapidă a provizioanelor şi cu avansul anevoios al creditării, Moody’s anticipează că profitabilitatea BRD va rămâne sub presiune şi în 2013”.
 • Moody’s consideră că profitabilitatea BRD ar putea fi afectată şi de necesitatea de a creşte acoperirea creditelor neperformante prin provizioane.
 • Rezervele actuale de capital ale BRD, cu o rată a capitalului Tier 1 de 14,5% la sfârşitul lunii martie, asigură o capacitate adecvată de absorbţie a pierderilor, însă buna capitalizare a băncii s-ar putea dovedi limitată, dacă situaţia economică din România se va înrăutăţi dincolo de aşteptările actuale.
 • BRD este a doua mare bancă din România, cu cote de piaţă de aproximativ 15% pe depozite şi credite, potrivit Moody’s.
 • Societe Generale deţine 60% din acţiunile băncii şi furnizează un anumit nivel de finanţare subsidiarei din România, care se adresează în principal portofoliului semnificativ de împrumuturi denominate în valută, notează agenţia de rating. Pe fondul angajamentului ferm al grupului francez faţă de piaţa românească, aceste considerente sprijină ratingul BRD, se spune în comunicat.
 • Perspectiva negativă atribuită ratingului BRD reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, asupra profitabilităţii şi capitalului, dacă vor continua în ritm susţinut, ar putea slăbi şi mai accentuat profilul de credit al băncii.
 • Moody’s avertizează totodată că BRD are o oarecare expunere pe Hidroelectrica, intrată săptămâna trecută în insolvenţă, situaţie care ar putea exercita presiuni suplimentare asupra băncii. Agenţia de evaluare financiară a coborât săptămâna trecută cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la “Ba1” la “B2”, cu perspectivă negativă, după ce compania şi-a cerut insolvenţa.
 • Pe termen lung, capacitatea BRD de a-şi menţine poziţia solidă pe piaţă, cuplată cu profitabilitatea sustenabilă şi îmbunătăţirea semnificativă a calităţii activelor, ar putea determina îmbunătăţirea ratingului băncii.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.6.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Polonia înființează un serviciu special de securitate cibernetică pentru combaterea infracționalității online

Vladimir Ionescu

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat înființarea unui serviciu de securitate cibernetică. Acesta se va ocupa exclusiv de combaterea amenințărilor cibernetice, așa încât poliția să… Mai mult

Stiri

Vânzările OMV Petrom – creștere cu doar 1%, pe seama scumpirii petrolului și a sporului cererii

Adrian N Ionescu

Veniturile din vânzări ale OMV Petrom (SNP) au crescut cu doar 1%, în Semestrul 1 din 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, până… Mai mult

Stiri

Propunerile pentru modificarea Codului Penal – proiect de lege în dezbatere publică

Vladimir Ionescu

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, precum și a altor acte normative, a fost lansat marți în dezbatere… Mai mult

Stiri

Tombole și loterii pentru vaccinați, interdicții în spaţii publice neesenţiale pentru nevaccinați – măsuri prezentate coaliției pentru accelerarea vaccinării

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus în şedinţa coaliţiei de guvernare adoptarea unui set de măsuri de accelerare a campaniei de… Mai mult

Europa

Asigurătorii germani se așteaptă la cereri de despăgubiri de 5,5 miliarde euro după inundații

Iulian Soare

Asociația asigurătorilor din Germania (GDV) a anunțat marți că industria estimează să primească cereri de despăgubiri de până la 5,5 miliarde euro în urma inundațiilor… Mai mult

Stiri

Consiliul local Sectorul 1 a mandatat-o pe Clotilde Armand să înceapă procedura de reziliere a contractului cu Romprest

Vladimir Ionescu

Consiliul Local al Sectorului 1 a mandat-o marți pe Clotilde Armand, cu 17 voturi pentru și nouă abțineri, să ceară în instanță rezilierea contractului pe… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Guvernul simplifică regulile achizițiilor publice ca să crească viteza procedurilor – proiect de OG

Adrian N Ionescu

În procesul de achiziții publice, o serie de documente vor fi eliminate, anumite termene vor fi scurtate, anumite obligații vor fi simplificate și vor fi… Mai mult