cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

BRM atrage atenția deputaților că proiectul bursei unice de gaze încalcă reglementările europene

16 octombrie, 2017

Proiectul bursei unice de gaze naturale, trimis la Camera Deputaților odată cu amendamentele la OUG nr.64/2016, „aduce atingeri grave normelor UE”, scrie Bursa Română de Mărfuri (BRM) într-o scrisoare deschisă adresată deputaților.

BRM atrage atenția asupra atributelor monopoliste acordate de proiect unei companii de stat, în ciuda opoziției autorităților de specialitate române și europene şi face apel la „corectitudinea şi înţelepciunea prezumate” ale deputaţilor pentru a nu vota legea, aşa cum a fost amendată de Comisia de Industrii și servicii a Camerei Deputaților.

„Propunerea legislativă reîntoarsă de la Comisia de Industrii și servicii stăruie a impune o singură licenţă de operator de piaţa centralizată de gaze naturale, propusă a fi acordata nominal OPCOM – ului, fililală a Transelectrica, companie controlată de stat și menţine obligativitatea tranzacţionării unui procent subsţantial, (pentru început) de 70% din cantitatea de gaze disponibilă prin respectiva piaţă monopolistă”, spune documentul BRM.


Citiți și: Control politic total: Deputatul Iulian Iancu insistă să ofere OPCOM monopol la tranzacționarea gazelor

BRM reclamă faptul „scandalos” că „propunerea legislativă de a deposeda prin forţă (citește lege) un agent economic de activul său important, piaţa pe care a creat-o cu costuri majore, pentru a o da acum competitorului său.

„Se propune, pur si simplu, deposedarea discreţionară a unui agent economic de bunul său, de rezultatul investiţiilor sale”, sesizează BRM, referindu-se la propriile eforturi de construcție a pieței.

„Altcineva, nominalizat direct, va primi bunul referit, împreună cu un monopol total al serviciilor aferente, justificat nicicum de realitatea practică a performanţelor sale


În prezent, deși sunt licenţiate ca operatori de piaţă en gros de gaze naturale şi BRM şi OPCOM, „practic, toate tranzacţiile au fost efectuate pe platformele primeia. Nu au existat incidente, nu au fost critici sau sancţiuni din partea autorităţii pieţei, ANRE, participanţii și-au manifestat, prin chiar participarea lor, preferinţa pentru ringurile bursiere. Sunt pregătite de către BRM să intre în exploatare mecanisme, instrumente și pieţe noi, menite să situeze România la un nivel bursier superior în context european”, spune BRM.

Pericol de infringement

BRM aminteşte că „nu există justificări obiective pentru introducerea monopolului și pentru quasi – naţionalizarea care se preconizează a avea loc, iar argumentele presupus tehnice au fost pe rând toate demontate de către instituţiile competente ale statului (Ministerul Energiei, ANRE, Consiliul Concurenţei ) și cele europene (Comisia Europeană, Agenţia Europeană de Reglementare a Energiei, Asociaţia europeană a Traderilor de Energie)”.

Documentul invocă poziția comisarului european pentru energie și schimbări climatice, care „arată că România riscă procedura de infringement dacă amendamentele vor fi adoptate definitiv de Parlament:

„Comisarul european cere ferm Parlamentului României să-și reconsidere poziţia faţă de amendamentele propuse. În cazul în care amendamentele vor fi adoptate definitiv, Comisia [Uniunii Europene, n.n.] va trebui să ia în considerare procedura de infringement împotriva României în vederea garantării libertăţilor fundamentale stabilite prin Tratatul privind funcţionarea UE și principiilor pieţei libere, prevăzute în cel de-al treilea pachet privind energia.”

Scrisoarea BRM se adresează fiecărui deputat „ca reprezentantul îndreptaţit și ultim al poporului român în procesul de legiferare. Facem din nou apel la calităţile dumneavoastră prezumate de corectitudine și de înţelepciune pentru a evita o tulburare majoră a activităţii economice dintr-un domeniu vital de activitate, piaţa naţională a gazelor naturale, precum și pentru a împiedica încalcarea gravă a drepturilor unui agent economic emblematic din ţara noastra (Bursa Română de Mărfuri)”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: