10 aprilie, 2019

Prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată a fost preznetată miercuri, la Comisia Europeană, de către cercetători din cadrul  Event Horizon Telescope (EHT), o rețea de colaborare științifică în care sunt implicați oameni de știință finanțați de UE.

Este un moment de referință pentru astrofizică, întrucât descoperirea constituie o dovadă vizuală privind existența găurilor negre și oferă noi perspective științei moderne, au explicat participanții la conferința de presă organizată de Comisia Europeană pentru prezentarea acestei premiere, un „rezultat revoluţionar” în domeniul astrofizicii.


Miercuri au fost organizate simultan mai multe conferințe de presă, în diverse locuri din lume.

Găurile negre sunt alcătuite din cantităţi uriaşe de materie strânsă într-o zonă mică, creând un câmp puternic gravitaţional care atrage totul din jur, inclusiv lumina.

Prezența lor afectează în moduri extreme tot ce le înconjoară, deformând spațiul și timpul și supraîncălzind orice material care cade în ele.

Imaginea realizată, reconstruită pe baza datelor colectate de telescoape, dezvăluie gaura neagră din centrul galaxiei masive Messier 87, aflată în constelația Fecioarei. Această gaură neagră se află la 55 de milioane de ani-lumină de Terra și are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.


Gaura neagraă a fost fotografiată de o reţea formată prin combinarea a opt radiotelescoape din jurul lumii folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), rețea ce creează un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Telescoapele se află în locuri greu accesibile și la altitudini ridicate, inclusiv în munții Sierra Nevada din Spania, pe vulcanii din Hawaii și din Mexic, în munții din Arizona, în deșertul Atacama din Chile și în Antarctica.

La această operațiune internațională majoră participă peste 200 de cercetători din Europa, din Americi și din estul Asiei.

Această importantă realizare științifică marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care înțelegem găurile negre, confirmă predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein și deschide noi căi de cercetare a universului nostru. Prima imagine a unei găuri negre realizată cu succes a fost dezvăluită în cadrul a șase conferințe de presă care au avut loc simultan astăzi, 10 aprilie, în diverse locuri din lume.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Adesea, ficțiunea inspiră știința, iar găurile negre ne hrănesc de mult timp visele și curiozitatea. Astăzi, grație contribuției oamenilor de știință europeni, existența găurilor negre nu mai este doar un concept teoretic. Această descoperire minunată demonstrează din nou că o colaborare cu parteneri din întreaga lume poate duce la realizări inimaginabile și la schimbarea orizonturilor cunoașterii noastre.”

Această importantă realizare științifică marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul de înțelegere a găurile negre și o nouă confirmarea predicțiilor teoriei relativității generale a lui Albert Einstein.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: