joi

9 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2010

După numărarea a 92,4 % din voturile exprimate ieri la alegerile din Moldova,  situaţia se schimbă radical faţă de rezultatele anticipate de exit poll-uri: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova are 41,13 % din voturi, Partidul Liberal democrat din Moldova 28,16%, Partidul Democrat din Moldova 13,11%, iar Partidul Liberal 8,91 %.

Deşi dădeau rezultate semnificativ diferite, cele două exit poll-uri configurau un rezultat care nu ar fi permis comuniştilor un număr de mandate în Parlament cu care să poată bloca alegerea preşedintelui ţării:

Exit poll PublikaTv-IRES: PLDM- 34,4%; PCRM + 26%; PDM – 15,1%; PL – 15,6%.


Exit poll PrimeTv-CBS/AXA: PCRM – 33,8%; PLDM + 32,2 %; PDM – 14%;  PL – 10%

Singura șansă de a-i bloca pe comuniștii lui Vladimir Voronin să participe la guvernare este poziționarea Partidului Democrat din Moldova, al lui Marian Lupu, care s-ar putea alatura partidelor lui Vlad Filat și Mihai Ghimpu, în tentativa acestora de a reface Alianta pentru Integrare Europeană. În acest caz, PDM ar putea revendica, cu numai 14% din voturi unul din posturile de premier sau președinte al republicii.

Chiar și în acest caz, PCRM poate bloca alegerea de către Parlament a președintelui, dat fiind că, potrivit numărătorii de la această oră, vor deține mai mult de 44 de mandate în Parlament.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: