sâmbătă

13 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2010

După numărarea a 92,4 % din voturile exprimate ieri la alegerile din Moldova,  situaţia se schimbă radical faţă de rezultatele anticipate de exit poll-uri: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova are 41,13 % din voturi, Partidul Liberal democrat din Moldova 28,16%, Partidul Democrat din Moldova 13,11%, iar Partidul Liberal 8,91 %.

Deşi dădeau rezultate semnificativ diferite, cele două exit poll-uri configurau un rezultat care nu ar fi permis comuniştilor un număr de mandate în Parlament cu care să poată bloca alegerea preşedintelui ţării:

Exit poll PublikaTv-IRES: PLDM- 34,4%; PCRM + 26%; PDM – 15,1%; PL – 15,6%.


Exit poll PrimeTv-CBS/AXA: PCRM – 33,8%; PLDM + 32,2 %; PDM – 14%;  PL – 10%

Singura șansă de a-i bloca pe comuniștii lui Vladimir Voronin să participe la guvernare este poziționarea Partidului Democrat din Moldova, al lui Marian Lupu, care s-ar putea alatura partidelor lui Vlad Filat și Mihai Ghimpu, în tentativa acestora de a reface Alianta pentru Integrare Europeană. În acest caz, PDM ar putea revendica, cu numai 14% din voturi unul din posturile de premier sau președinte al republicii.

Chiar și în acest caz, PCRM poate bloca alegerea de către Parlament a președintelui, dat fiind că, potrivit numărătorii de la această oră, vor deține mai mult de 44 de mandate în Parlament.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: