sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2011

Guvernul a acceptat, miercuri, patru amendamente la legea comasării alegerilor locale și parlamentare și unul singur la legea promovării magistraților la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru care premierul Emil Boc își angajează joi răspunderea în fața Parlamentului.

La legea alegerilor, un amendament propus de deputatul PDL Mircea Toader și acceptat de Guvern, prevede că birourile electorale ale secţiilor de votare pentru românii din străinătate vor fi constituite la fel ca în cazul secţiilor din ţară, potrivit Agerpres.

Astfel, la secțiile din străinătate nu vor mai fi doar angajați din ambasadele României, salariați guvernamentali, ci vor fi reprezentanți propuși de partidele competitoare.


Printr-un alt amendament depus de Mircea Toader se instituie obligativitatea ca preşedinţii birourilor electorale comunale, orăşeneşti şi municipale, precum şi locţiitorii lor să fie jurişti neafiliaţi politic şi care să nu fie rude, până la gradul IV, cu vreunul dintre candidaţi.

Printr-un alt amendament acceptat, propus de UDMR, delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare va fi făcută cu cel puţin patru luni înainte de scrutin.

Astfel delimitarea colegiilor electorale va fi publicată în Monitorul Oficial înainte de începerea perioadei electorale, conform explicaţiei la amendament.

De la Opoziție, Guvernul a acecptat un singur amendament, de la PNL, care prevede că birourile electorale sunt formate dintr-un preşedinte, un locţiitor şi cel mult şapte reprezentanţi propuşi de grupurile parlamentare şi competitorii electorali.


În proiectul propus iniţial de Guvern, birourile electorale aveau un preşedinte, un locţiitor şi cel mult şase reprezentanţi propuşi de partide, astfel încât nu exista riscul să nu poată decide, fiind un număr par de membri.

La legea privind promovarea magistraților la ÎCCJ și Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Guvernul a acceptat un amendament al deputatului PDL Sever Voinescu, ce prevede că din comisiile de evaluare a magistraților va face parte și un profesor de logică, propus de Institutul Național al Magistraturii.

Amendamentul, modificat de Executiv, mai prevede și că din comisiile de evaluare a megistraților care candidează la ÎCCJ vor face parte numai persoane care nu sunt membre ale vreunui partid politic.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: