miercuri

24 aprilie, 2024

8 octombrie, 2020

Un proiect de modificare a legii offshore, de care depinde exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, a fost elaborat deja de Ministerul Economiei, după ce a fost convenit cu investitorii concesionari. Proiectul va ajunge în Parlament după alegeri, potrivit declarațiilor secretarului de stat Niculae Havrileț (foto).

„Avem un draft convenit cu investitorii interesați de gazele din Marea Neagră, am punctat elementele restrictive care se mai găsesc în Legea offshore şi ministerul va pune în faţa Parlamentului, imediat după alegeri, o nouă lege offshore, astfel încât interesele investitorilor să fie luate în considerare”, a declarat Niculae Havrileț, la conferința Profit.Energy.forum.

Prin adoptarea proiectului, care nu se referă și la regimul redevențelor, se va „îmbunătăţi legislaţia offshore astfel încât investitorii din această zonă să aibă posibilitatea să-şi recupereze investiţiile activând într-o legislaţie stabilă, predictibilă şi mai ales non-retroactivă. Avem nevoie de gaze naturale, avem nevoie de politici prietenoase pentru investitorii din acest sector”, a mai spus oficialul citat.


Din cauza prevederilor actualei legi offshore, considerate inacceptibile, consorțiul Exxon Mobil & OMV Petrom a amânat decizia de investiție în exploatarea zăcământului Neptun Deep, ba chiar compania americană are în intenție să-și vândă participația.

(Citiți și: „Răzvan Nicolescu: Companiile turcești, un pretendent la cumpărarea afacerilor Exxon din România”)

La rândul său Black Sea Oil and Gas, care are în derulare investițiile în exploatarea perimetrului  XV Midia, dar a decis să investească mai departe doar bazându-se pe modificarea legii.

Nicolae Havrileț, fost președinte al Autorității Naționale din Energie (ANRE), a avertizat că gazele pot asigura tranziţia spre un sector energetic cu emisii reduse de carbon, dar că România trebuie să se grăbească și să înceapă exploatarea.

Soarta gazelor va deveni aceeași cu cea a cărbunelui, din punctul de vedere al emisiilor și, în plus, oferta din Marea Neagră va crește.


„Competiţia abia acum începe. Va câştiga cine va aduce primul gazele la ţărm, cine va fura startul. Deci este foarte important ca statele să fie prietenoase cu mediul de afaceri, pentru că trebuie să recunoştem că în câţiva ani de zile va veni o directivă care va înlocui situaţia cărbunelui cu cea a gazelor, pentru că şi gazele sunt tot un combustibil fosil (…) De aceea trebuie să ne grăbim”, a spus Nicolae Gavrileț.

Au intrat în joc Bulgaria, Turcia și Georgia, până acum, dar „nu trebuie să neglijăm interesele Ucrainei. (…) O să vedem zilele următoare că Ucraina va deveni mult mai vocală în a-şi promova interesele în sectorul gazelor extrase din Marea Neagră”, a mai spus oficialul citat, care a adăugat că regimul fiscal din Turcia este mult mai prietenos în România.

Proiectul noii legi offshore este menit să recunoască „cele mari trei categorii de riscuri: riscul geologic, al business-ului şi riscul militar”, potrivit oficialului Ministerului Economiei, care a amintit estimarea Deloitte, privind încasările suplimenatre la bugetul de stat de 30 de miliarde de euro în 25 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: