joi

25 aprilie, 2024

22 august, 2020

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, consideră că descoperirea de către companiile turcești a unui mare zăcământ de gaze în Marea Neagră ar putea avea implicații importante pentru România.

Aceste companii pot deveni un pretendent la cumpărarea afacerilor Exxon Mobil din din țara noastră, scrie fostul ministru într-un mesaj publicat pe Facebook.

Prezentăm integral mesajul fostului ministru Răzvan Nicolescu:


O veste buna pentru vecinii turci, cu implicatii pentru Romania!

Daca Turcia va construi repede infrastructura de evacuare a gazelor pentru aceasta descoperire atunci aceasta ar putea fi folosita si pentru gazul romanesc din vecinatate, daca acesta va fi exploatat vreodata.

Daca investitiile romanesti nu intarziau asa mult din cauza lipsei de asumare a autoritatilor (guvern si opozitie) pentru o solutie de deblocare ar fi putut fi invers, adica Romania putea deveni un hub.

Acum situatia pe teren s-a schimbat dupa aceasta decoperire.


Lumea se misca. Ea, din pacate, nu asteapta “consensul” politic romanesc.

Prin aceasta descoperire companiile turcesti devin si un pretendent la cumpararea afacerilor Exxon Mobil din Romania.

Turcia, în căutarea independenței energetice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că ţara a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa- un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Erdogan a precizat că există o posibilitate ridicată să fie descoperite şi alte resurse în aceeaşi zonă, transmite Reuters.

“Vreau să vă împărtăşesc o veste bună. Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa”, a spus Erdogan, adăugând că Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse în 2023 şi să devină un exportator net de energie.

Zona în care Turcia a făcut explorări este denumită Tuna-1 și este localizată la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, aproape de  zona în care granițele maritime ale Bulgariei și României converg și nu foarte departe de blocul Neptun al României, cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră descoperit în urmă cu opt ani de Petrom și Exxon.

Turcia caută de un an să își câștige independența energetică, chiar și cu riscul unor conflicte internaționale. În prezent, disputele teritoriale cu Grecia și Cipru în estul Mediteranei, generate de explorările constante după petrol și gaze efectuate la limita apelor teritoriale turcești, au înrăutățit relațiile Turciei cu UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: