sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 septembrie, 2011

Guvernul a aprobat miercvuri modificările Codului Fiscal, iar premierul Emil Boc spune că acestea vor sprijini, din anul 2012, mediul de afaceri.

Boc a renunțat, pe ultima sută de metri, și la taxarea întreagă a contractelor pe drepturi de autor, care era cuprinsă în proiectul inițial de modificare a Codului fiscal.

Modificări în favoarea firmelor:

  • Depunerea trimestrială a declaraţiei unice în loc de depunerea lunară a acesteia de către firmele mici, care au sub trei angajaţi într-un an şi cifră de afaceri de până la 100 de mii de euro. Aproximativ 54% din totalul firmelor din România vor beneficia de această facilitate.
  • Scutirea de la plata penalităţilor de întârziere a firmelor care îşi achită până în 31 decembrie 2011 datoria principală şi dobânda aferentă acesteia. Scutirea este valabilă pentru datoriile firmelor existente la data de 31 august 2011.
  • Modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor fiscale în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligaţiilor principale, în ordinea vechimii acestora, şi apoi a accesoriilor, în ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi datorii în sarcina contribuabilului.
  • Firmele care au datorii la stat, dar la care și statul are datorii tot în același cuantum cel puțin vor putea participa la licitațiile publice. Pentru aceasta, Guvernul a reglementat posibilităţilor organului fiscal de a înscrie în certificatul de atestare fiscală și sumele certe, lichide şi exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la entităţile care realizează achiziţii publice. Măsura trebuie dublată și de modificarea Legii achizițiilor publice.
  • Hotelierii de pe litoral care țin deschise hotelurile mai mult de 6 luni vor putea să plătească doar jumătate din impozitul anual, pentru încurajarea activități turistice.

Pe de altă parte, guvernul crește impozitul pentru proprietarii sau administratorii de obiective cu destinație turistică, dar pe care le țin în afara circuitului turistic. Proprietarii de hoteluri pe care le țin închise vor fi afectați de introducerea acestui impozit de 5%, prin decizia consiliilor locale.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: