luni

26 august, 2024

4 aprilie, 2019

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi, citat de Agerpres, că ministrul Justiţiei este „factorul cheie” în procedura de punere în acord a articolelor din Codul penal şi Codul de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale şi, probabil, acesta are în vedere elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pe aceste subiecte.

”Nu este niciun secret, sunt o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, cred că de peste doi ani, dacă nu chiar mai mult, care vizează o serie de articole din Codul penal şi Codul de procedură penală care sunt neconstituţionale şi pentru care există obligativitatea punerii în acord cu deciziile CCR.

Ministrul Justiţiei este cel care e factorul, aş spune, cheie în această procedură şi sigur că, probabil, are în vedere elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pe aceste subiecte, cum sunt şi altele, mă refer la directivele europene care trebuie să fie transpuse şi care sunt în întârziere şi, dacă nu mă înşel, din cauza întârzierii transpunerii acestor directive europene, care necesită o ordonanţă de urgenţă, pentru că procesul legislativ prin Parlament este extrem de lung, după cum ştiţi, pentru aceste întârzieri cred că noi plătim şi penalităţi.


Mai mult de atât nu pot să vă spun, dacă vreţi amănunte vă rog să-l întrebaţi pe ministrul Justiţiei că precis poate să vă dea mult mai multe şi mai exacte explicaţii”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă a vorbit cu ministrul Justiţiei în legătură cu ordonanţele privind Justiţia, având în vedere că există nemulţumiri pe această temă la PSD.

Întrebat dacă există un calendar privind adoptarea acestor ordonanţe, Călin Popescu Tăriceanu a spus: „Vă rog să întrebaţi Guvernul, nu este Parlamentul răspunzător de calendarul de funcţionare a Guvernului. Ministrul este în subordinea prim-ministrului, nu în subordinea Parlamentului. Noi exercităm controlul parlamentar asupra Guvernului, dar nouă nu ni se transmite agenda Guvernului de lucru”.

Precizările apar în contextul în care instituțiile europene și ambasadele a 12 state au pus miercuri presiune asupra guvernului, reunit în ședință, să nu modifice prin OUG legile justiției.

Atitudinea ALDE România față de subiecte precum stat de drept, independența justiției au determinat conducerea familiei politice europene să demareze procedura de excludere a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din rândurile grupului ALDE din PE.


Călin Popescu Tăriceanu a reușit în cursul acestei săptămâni, cu ajutorul senatorilor din PSD, să scape de solicitarea DNA de ridicare a imunității, Comisia juridică din Senat trăgând de timp până ce a expirat perioada în care puteau discuta solicitarea DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: