La obiect

Modificări la schemele de ajutor de stat pentru companii: guvernul relaxează condițiile pentru a lărgi baza de aplicabilitate

Ministerul Finanțelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, în urma consultării cu mediul privat, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat miercuri.… Mai mult

11.09.2019

Chestiunea

Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez

Polonia e în plină campanie electorală, iar guvernul polonez se pregătește pentru o schimbare de paradigmă, premierul Meteusz Morawiecki anunțând ”sfârșitul erei forței de muncă… Mai mult

11.09.2019

La obiect

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

11.09.2019

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

Cronicile

Miza pe Justiție încă se joacă: Riscul activării OUG 13 există în continuare, prejudiciile din dosarele celor grațiați ar putea rămâne nerecuperate

de Mariana Bechir 16.2.2017

Pericolul dezincriminării abuzului și neglijenței în serviciu persistă, deoarece parlamentarii refuză să respingă OUG 13, iar în instanțe au apărut deja primele contestări ale OUG 14, care abrogă dezincriminarea abuzului în serviciu.

Pe de altă parte, parlamentarii au început discutarea proiectului legii de grațiere trimis de Guvern, iar câțiva social-democrați s-au declarat favorabili eliminării condiției ca prejudiciul să fie recuperat într-un an de la intrarea în vigoare a reglementării. „Pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a explicat președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae.

Primele încercări de desființare a OUG 14, prin care a fost abrogată ordonanța de urgență ce introducea în cele două coduri penale modificări favorabile acuzaților de fapte de corupție sau asimilate, au fost înregistrate deja, la Curtea de Apel București.

Pe 10 februarie, Luiza Căzănescu (foto) şi firma pe care o administrează – SC Luisa Casa de Modă SRL – au deschis câte două procese pentru suspendarea, respectiv anularea OUG 14. Femeia a fost condamnată în prima instanță, anul trecut, la trei ani şi două luni de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu. În dosarul respectiv, ARDAF Bucureşti s-a constituit parte civilă cu 6,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro, la cursul din octombrie 2005), prejudiciul din acest caz.

Căzănescu a participat în ianuarie la simulacrul de dezbatere publică organizată de fostul ministru al Justiției Florin Iordache pe marginea proiectului de ordonanță și i-a cerut acestuia “să fie bărbat de stat” și să promoveze actele normative pentru modificarea codurilor și pentru grațiere:

“Vă rog, domnule ministru, să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe în regim de urgenţă şi să daţi pe urmă şi amnistie, să ţineţi cu populaţia. Am avut 800 de dosare civile şi 46 de dosare penale, mi s-au inventat tot felul de mizerii. Eu vorbesc concret. Vă rog să aveţi curajul sa luptaţi împotriva securităţii care a invadat toate organismele statului, i-au scos pe copiii ăştia în stradă. Eu am un magazin şi vorbesc cu studenţii care au ieşit în stradă şi majoritatea au recunoscut că au fost plătiţi”, spunea Luiza Căzănescu pe 30 ianuarie.

News.ro scrie că ea și o altă femeie (care a participat la partea a doua a dezbaterii și al cărei fiu execută o condamnare pentru că a furat trei autoturisme) au avut după dezbatere o discuție cu ministrul Florin Iordache, în biroul acestuia.

Cum poate fi resuscitată OUG 13

Aceste acțiuni ale Luizei Căzănescu și cele care vor mai urma sunt importante pentru că se poate ajunge, din instanță, la atacarea la CCR a OUG 14. Iar o eventuală declarare a neconstituționalității acesteia va duce automat la activarea OUG 13.

Un fost judecător al Curții Constituționale a explicat pentru cursdeguvernare.ro riscul intrării în vigoare a OUG 13, cât timp aceasta nu este respinsă în Parlament: “Dacă OUG 14 sau legea de adoptare a OUG 14 ar pica pe motive de neconstituționalitate, ar intra în vigoare ordonanța 13. Sunt nouă decizii ale Curții care, prin declararea neconstituționalății legii abrogatoare, au avut ca efect repunerea în vigoare a legii abrogate”.

Parlamentarii PSD și ALDE refuză discutarea respingerii OUG 13

Social-democrații au făcut deja mai multe declarații prin care evocă posibilitatea resuscitării OUG 13.

Paul Stănescu, președintele organizației PSD Olt, unde este membru și Florin Iordache, a declarat miercuri că modificările din OUG 13 vor trece până la urmă prin Parlament:

“Eu cred şi sunt convins că în Parlament tot ce a fost în Ordonanţa 13, sunt convins că în Parlament în perioada următoare, nu ştiu, o lună, două, trei, procedurile parlamentare trebuie să le respectăm, sunt convins că conţinutul acelei ordonanţe sigur că se va transpune în lege, pentru că aţi văzut ce se întâmplă la Curtea de Apel Alba, la Curtea de Apel Cluj, Justiţia nu poate să funcţioneze”, a spus Stănescu, citat de Evenimentul de Olt.

De altfel, cu toate presiunile opoziției, parlamentarii PSD și ALDE refuză discutarea OUG 13 și repsingerea acesteia:

  • Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) a explicat că ar fi „ridicol” ca plenul să respingă o ordonanţă ”pe care Guvernul a abrogat-o, deci care nu există”.
  • Florin Iordache (PSD): „Noi nu mai mergem pe ordonanța 13. Ca să terminăm cu nebunia mergem pe aprobarea ordonanței 14, prin care este abrogată ordonanța 13”
  • Șerban Nicolae (PSD): ”Nu putem să fim siguri că va fi respinsă. Unde ați mai văzut garanții înainte de votul pe un proiect de lege?”
  • Liviu Dragnea (PSD): „OUG 13 este abrogată. Dacă cei din Comisia Juridică ajung la concluzia să o mai abrogăm încă o dată, o facem şi pe asta. Totuşi, nu vi se pare că discutăm despre nimic? Problema e că avem un vid legislativ care era acoperit de acea OUG 13. Pe acest vid legislativ, avem deja decizii ale instanţelor. Ne învârtim un jurul unei ordonanţe care este abrogată. Am înţeles că se mai caută încă un pretext de enervare, nu există acest pretext“.

Între timp, OUG 13 așteaptă la Senat, unde a fost trimisă de Guvern, și poate fi aprobată tacit, conform procedurilor, după 30 de zile.  După care pleacă la Camera Deputaților, unde se află și inițiatorul acesteia, Florin Iordache.

Se discută renunțarea la recuperarea prejudiciului din dosarele grațiaților

Comisia juridică a Senatului a început dezbaterile pe proiectul de lege privind grațierea și primele observații ale majorității parlamentare par să vizeze prevederi esențiale din document.

Social-democrații doresc eliminarea condiției cu recuperarea prejudiciului într-un an de la data la care o persoană a beneficiat de grațiere.

Ce spune proiectul de lege:

Grațierea prevăzută la art. 1-2 este condiționată de achitarea, în termen de 1 an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă.

Nerespectarea condiției (…) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție”.

În dezbaterile Comisiei juridice a Senatului, reprezentanții PSD au amendat prevederea.

Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a declarat Șerban Nicola, președintele Comisiei.

În perioada promovării OUG pentru grațiere și apoi a proiectului de lege, social-democrații au susținut în permanență că importantă este recuperarea prejudiciului:

”Legea care vizează graţierea unor pedepse nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, spunea inițiatorul, Florin Iordache, pe 31 ianuarie.

De asemenea, Liviu Dragnea declara, pe 24 ianuarie, la Antena 3: “S-a vorbit şi despre prejudiciu. Că pleacă acasă cu prejudiciile. Nu este adevărat. Prejudiciul trebuie stabilit şi dat statului. În termen de un an de zile”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.2.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Finanţele modifică legislaţia RCA, în urma unor observaţii ale Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a elaborat un set de măsuri de modificare a Legii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Acestea au survenit ca… Mai mult

Stiri

SUA vor trimite trupe suplimentare în Orientul Mijlociu în urma atacurilor din Arabia Saudită

Vladimir Ionescu

Statele Unite vor trimite trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, în contextul atacurilor ce au vizat rafinării din Arabia Saudită, a declarat secretarul american al Apărării,… Mai mult

Stiri

Bitdefender BOX – o nouă funcționalitate în soluția de securitate pentru dispozitive inteligente

Vladimir Ionescu

Bitdefender a anunțat joi că a introdus o nouă funcționalitate în soluția de securitate pentru dispozitive inteligente, Bitdefender BOX, capabilă să oprească temporar asistenții personali… Mai mult

Stiri

SUA impun ”cele mai severe sancțiuni” Iranului

Vladimir Ionescu

Statele Unite au anunţat noi măsuri împotriva Băncii Centrale a Iranului şi a Fondului suveran din Teheran pentru “finanţarea terorismului”, ca răspuns la atacurile de… Mai mult

Europa

Numele beneficiarilor fraudei bancare din Republica Moldova, dezvăluite de preşedintele comisiei de anchete

Vladimir Ionescu

Membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar al Republicii Moldova şi de investigare a fraudei bancare din 2014 au dezvăluit câteva nume… Mai mult

Stiri

Summit ONU pe tema schimbărilor climatice – Donald Trump nu va participa

Iulian Soare

”Dacă aveţi veşti proaste, nu veniţi!”, le-a transmis vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, liderilor care doresc să ia cuvântul luni la One Planet… Mai mult

Stiri

Premierul Viorica Dăncilă are în prgram o întâlnire cu vicepreşedintele Mike Pence la Washington

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că în cadrul vizitei pe care o va efectua în Statele Unite ale Americii săptămâna viitoare va avea o întrevedere… Mai mult