PSD a decis luni să amâne mitingul pentru susținerea familiei tradiționale, manifestare care fusese oficial aprobată în Comitetul Executiv al partidului pentru luna mai, și care, neoficial, urma să aibe loc pe 19 mai.
Problemele de organizare au fost disimulate de precizări de ordin ”tehnic” formulate de către președintele Liviu Dragnea, care a explicat: „Neavând legea (referendumului- n. red.) promulgată, nu putem discuta de un calendar de acțiuni pentru ca nu avem momentul zero. Când o să avem legea promulgată o să ne întâlnim și discutăm pe ceva concret. Așa, vorbim discuții”, a spus Liviu Dragnea.
Ideea organizării unui miting de amploare al PSD nu este nouă. În decembrie 2017, în PSD s-a discutat și, în final, s-a decis organizarea mai multor manifestații, în București și în alte mari orașe din țară.
„Va fi un miting de protest, nu pentru susținerea Guvernului, a lui Dragnea, a programului de guvernare. E un miting împotriva statului paralel, împotriva abuzurilor, împotriva ascultării telefoanelor. Un miting pe care românii l-au cerut. Mesajul este că aceasta este majoritatea, aceștia sunt românii, care vor altceva, mesajul poate o să fie receptat și la Bruxelles”, declara atunci Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD.
Mitingul nu a mai fost organizat, în presă vorbindu-se de ”dificultăți” de organizare a evenimentului. De această dată, chiar dacă nu-i ușor lucru să mobilizezi 1 milion de oameni, cum și-ar dori PSD, Liviu Dragnea susține că nu există decât o singură problemă: „doar problema datei”.
Decizia amânării a fost luată în ședința Biroului Permanent Național al formațiunii, ședință desfășurată la Palatul Parlamentului, spre nemulțumirea unor primari social-democrați mai ”harnici”, care deja închiriaseră autocarele pentru transportul participanților la miting.
Coaliţia pentru Familie a depus la Parlament, în urmă cu doi ani, o iniţiativă de modificare a Constituției însoțită de 3 milioane de semnături.
Anul trecut, Curtea Constituțională a decis că inițiativa cetățenească pentru care au semnat peste trei milioane de români îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.
Inițiativa a fost demarată de Coaliția pentru familie și cere modificarea articolului 48 din Constituţie, care acum precizează: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Ei doresc înlocuirea termenului “soți” cu expresia “bărbat şi femeie, care poate da naştere la copii”.
Potrivit articolului 146 litera a din Constituție, după avizul pozitiv al Curții Constituționale va începe procedura de legiferare în Camera parlamentului sesizată.