joi

13 iunie, 2024

12 iunie, 2014

Singura soluţie pentru ca Astra să revină la condiţii normale de funcţionare este recapitalizarea asigurătorului prin intermediul unui investitor strategic, cu reputaţie solidă, soluţia fiind agreată cu acţionarul majoritar al societăţii, a declarat miercuri preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

„Avem un plan de măsuri, ne-am înţeles în acest sens cu acţionarul majoritar pentru a identifica un investitor potenţial care să poată să aducă diferenţa de capital necesară şi care să permită societăţii să revină la standardele de funcţionare normale. Sunt investitori diverşi şi expresii de intenţie şi continuăm discutiile prin administratorul special şi prin acţionarul majoritar. Recapitalizarea Astra printr-un investitor stategic, şi avem un investitor cu reputaţie, este singura soluţie pentru normalizarea activităţii societăţii”, a declarat Mişu Negriţoiu, citat de MEDIAFAX.

El a adăugat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este pregătită cu un scenariu de avarie în cazul în care atragerea unui investitor strategic eşuează.


„Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, avem şi un scenariu de avarie şi ASF este pregatită cu un scenariu de avarie şi vom acţiona în consecinţă dacă lucrurile se deteriorează mai mult decât în prezent”, a spus şeful Autorităţii.

Surse din piaţa asigurărilor au declarat pentru MEDIAFAX că un posibil investitor strategic pentru Astra ar putea fi PZU, cel mai mare asigurător din Polonia.

În a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.


The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de mituirea a doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti care judecau cazuri de insolvenţă.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

Acţionarii Astra au aprobat, la 12 mai, delegarea administratorului special, KPMG Advisory, atribuţia de majorare capitalului companiei de asigurări cu 490 milioane lei.

Creşterea capitalului social figurează în planul de redresare a Astra, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară la 7 aprilie.

Întrebat care este termenul de finalizare a infuziei de 70 milioane de lei, Negriţoiu a evitat să dea un răspuns clar, dar a precizat că operaţiunea este „mai complicată”, în condiţiile în care Astra este o societate listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: