miercuri

24 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2015

rubleBanca centrală a Rusiei a redus vineri, neaşteptat, rata de dobândă de la 17% la 15%, mişcare ce a dus la o probuşire a rublei, în condiţiile în care economia rusă încearcă să găsească un echilibru între evitarea recesiunii şi creşterea inflaţiei.

Banca centrală anunţase că va reduce rata de dobândă la un moment dat, după ce a şocat pieţele cu creşterea ratei cu 6,5 puncte proncetuale în luna decembrie, la 17%. Însă puţini economişti anticipau o reducere a dobânzii-cheie într-un timp atât de scurt, atâta vreme cât rubla rămânea volatilă şi inflaţia este mare.

Motivarea băncii privind decizia luată este motivată prin inflaţia ridicată, „presiunile inflaţioniste vor fi temperate prin scăderea activităţii economice”.


Doar unul dintre cei 32 de economişti chestionaţi de Bloomberg au anticipat scăderea ratei dobânzii, indicând astfel cât de imprevizibilă a fost această decizie luată la Moscova.

Rubla s-a prăbuşit: peste 70 de unităţi pentru un dolar

Una dintre primele efecte simţite imediat după decizia băncii centrale a fost prăbuşirea rublei în raport cu dolarul, 2,6 %, la 70.5575 ruble la un dolar, în jurul orei 1:51 p.m. în Moscova, relatează Bloomberg.

Ultima dată când rubla a fost atât de slabă a fost în luna decembrie, iar în luna ianuarie rubla s-a depreciat cu 14%, în urma scăderii preţului petrolului şi a situaţiei din Ucraina.

Eocnomia rusă a avut de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale în urma implicării în destabilizarea Ucrainei. Mişcările băncii centrale nu au reulit să liniştească investitorii şi să indice faptul că poate gestiona criza care se profilează.


Analiştii notează că isşirile de capital au continuat, în ciuda acţiunilor băncii centrale, iar înrăutăţirea situaţiei din Ucraina, din cauza Rusiei, perspectiva unor noi sancţiuni impuse de Occident şi reducerea ratingului Rusiei de agenţia S&P la categoria junk au accentuat sentmentele negative ale investitorilor în această săptămână.

De altfel, Rusia a fost preponderent absentă de pe pieţele internaţionale de capital, după implicarea în destabilizarea Ucrainei şi anexarea Crimeei în 2014. Companiile ruse au de suferit, iar analiştii estimează o contracţie a economiei ruse  între 4 şi 8,5%, dacă preţul petrolului rămâne scăzut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: