Veniturile colectate de ANAF la buget au înregistrat un avans de 14% în primul trimetru din 2021 față de aceeași perioadă din 2019, a anunțat miercuri Mirela Călugăreanu, președintele instituției, în cadrul unui eveniment organizat de PwC România.
”În primul trimestru avem încasări cu 14% mai mari decât în anul 2019 (…) Lucrurile la acest moment sunt într-un trend în bună regulă”, a spus șefa ANAF.
În opinia sa, rezultatele bune pot fi puse pe seama prelungirii procedurii de rambursare cu control ulterior, precum și a mecanismului de eșalonare la plată în formă simplificată, măsuri ce ar putea fi permanentizate.
La începutul lunii trecut, ministrul Finanțelor Publice Alexandru Nazare spunea că deficitul bugetar din primul trimestru este cu 0,4% mai mic față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a unei bune colectări în martie. În primele două luni din 2021, bugetul general consolidat s-a închis cu un deficit de 12,8 miliarde de lei, echivalentul a 1,1% din PIB și cu 54% peste nivelul din ianuarie-februarie 2021.
Firmele care au amânat la plată anul trecut obligații fiscale către stat, fără dobânzi și penalități, în baza facilității acordate de guvern în contextul pandemiei de coronavirus, au achitat în perioada decembrie-februarie în total 5,5 miliarde de lei din sumele amânate, iar datorii totale de peste 10,5 miliarde lei au fost introduse în mecanismul de eșalonare simplificată, a anunțat luna trecută șefa ANAF.
”Dacă ne gândim că nivelul rambursărilor de TVA a fost cu 25% mai mare în 2020 față de anul 2019 și valoarea acestora s-a ridicat la 12 miliarde de lei, dacă ne gândim că sume neamânate la plată care n-au mai fost supuse procedurilor de executare silită în anul 2020 au fost de 18 miliarde de lei, ajunge, numai din această perspectivă la 30 de miliarde de lei care au reprezentat un sprijin și un suport real”, a precizat Mirela Călugăreanu.