sâmbătă

20 iulie, 2024

26 noiembrie, 2013

Societatea Minvest Roşia Montană, înfiinţată pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, a fost transferată de la Ministerul Marilor Investiţii, la Ministerul Economiei, considerându-se că instituţia condusă de Dan Şova “şi-a încheiat misiunea” prin redactarea proiectului de lege cu acest subiect.

Hotărârea care prevede acest transfer a fost aprobată în ședința de guvern de miercuri, dar nu a figurat pe lista actelor supuse discutării, așa cum se procedează în mod normal.

”Decizia a fost luată prin hotărâre aprobată miercuri de Guvern, într-o şedinţă la finalul căreia consilierul premierului pentru strategii guvernamentale, Mirel Palada, trimis să prezinte actele normative aprobate, a afirmat că nu are cunoştinţă de acest subiect”, scrie MEDIAFAX.


La fel s-a procedat și cu un alt act aprobat în ședința de guvern de miercuri, 20 noiembrie – suplimentarea bugetului alocat administrațiilor locale cu 3,5 milioane de lei, prin transferarea acestei sume de la Fondul de rezervă bugetară. Nici acest document nu a fost făcut public, așa cum specifică normele de transparență.

Compania Minvest Roşia Montană a fost înfiinţată în aprilie, pentru a se ocupa “exclusiv” de proiectul Roşia Montană, un proiect de mare anvergură mutat la ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).

Societatea a rezultat din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources.

Până în aprilie, cînd a trecut în portofoliul Marilor Investiţii, compania a funcţionat în subordinea Ministerului Economiei, aparţinând PNL.


În august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, iniţiat de către departamentul condus de Dan Şova, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Marile Investiţii ar fi primit în subordine Minvest Roşia Montană doar pentru a avea autoritatea de a acţiona în calitate de coordonator al discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar, potrivit proiectului de revenire la Economie a companiei.

De ce se întoarce Minvest la Ministerul Economiei

Departamentul ministrului delegat Dan Şova şi-a încheiat misiunea prin redactarea proiectului de lege, prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian, şi trimiterea proiectului în Parlament.

“Întrucât rezultatul discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar s-a concretizat în redactarea unui proiect de lege cu privire la exploatarea minieră, care, în prezent, se află în dezbaterea Parlamentului, se evidenţiază că misiunea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine s-a încheiat, astfel că administrarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la societatea Minvest Roşia Montană trebuie să revină şi să rămână la Ministerul Economiei”, se arată în actul normativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: