joi

25 aprilie, 2024

1 octombrie, 2017

Virtualul sediu al AEM în construcție

Comisia Europeană a prezentat evaluările privind ofertele de găzduire a Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), notând mai multe lipsuri ale ofertei Bucureştiului.

Comisia Europeană a evaluat ofertele depuse, fără a face o clasificare a oraşelor candidate în funcţie de îndeplinirea criteriilor. Reprezentanţii statelor europene vor analiza ofertele în octombrie, iar decizia finală privind găzduirea viitoarelor sedii ale celor două agenţii UE este aşteptată în noiembrie.

Totuși, în evaluarea ofertei României, sunt identificate mai multe detalii care nu au fost precizate, deși sunt importante. Astfel, oferta României nu conține:

  • informaţii suficiente privind frecvenţa mijloacelor de transport care fac legătura cu aeroportul,
  • precizari privind eventuala extindere a costurilor de funcționare și mentenanță a sediului,
  • informații privind „condițiile speciale oferite privind toate costurile și infrastructurile dedicate”,
  • detalii despre „beneficiile suplimentare” pe care Guvernul României intenționează să le ofere,
  • detalii despre spațiile pentru copii personalului și despre capacităţile şcolilor în limbi străine,
  • detalii despre suprafețele anumitor spații de lucru ale virtualului sediu din București al AEM și despre standardele acestora, potrivit evaluării Comisiei Europene.

Descărcați de AICI – LINK evaluarea Comisiei Europene privind oferta României 


și

COMPARAȚI cu ofertele celorlalte țări candidate de AICI – LINK 

În schimb, Bucureştiul, care nu găzduieşte în prezent nicio agenţie a UE şi care este capitala unui stat membru de dimensiuni medii ce a aderat relativ recent, ar putea avea un avantaj puternic la nivel politic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, potrivit Bloomberg.

Pe de altă parte, Comisia Europeană este pusă în dificultate de poziția personalului AEM, care, în marea sa majoritate (80 – 90%) ar prefera să demisioneze decât să se mute cu serviciul la București, Sofia sau chiar Varșovia, preferând Amsterdamul.

Bucureştiul şi alte 18 oraşe europene – inclusiv Viena (Austria), Bruxelles (Belgia), Sofia (Bulgaria), Bonn (Germania), Milano (Italia), Lille (Franţa) şi Barcelona (Spania) – au depus oferte pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM).


Pe larg, obervațiile Comisiei Europene sunt:

În privinţa „disponibilităţii spaţiului adecvat” pentru sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, „în ofertă este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m²), care, conform prezentării, va putea îndeplini condiţiile AEM privind organizarea reuniunilor, serviciile de primire (suprafaţa nu este menţionată), capacităţile de arhivare, standardele tehnice, de siguranţă şi de tehnologie informaţională (IT) (fără a conţine detalii despre spaţiile de birouri, săli de şedinţe şi de conferinţă); complexul va fi disponibil pentru ocupare în mod etapizat, înainte de septembrie 2018”.

La criteriul „accesibilitatea locaţiei”, oferta României „indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public”.

La nivelul „existenţei unor instituţii de învăţământ adecvate” pentru copiii angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului, oferta indică existenţa unor grădiniţe în Bucureşti cu predare în română, engleză, germană, finlandeză şi în alte limbi, fără a oferi detalii despre capacităţile cursurilor în limbile europene şi date despre locurile disponibile. ,

„De asemenea, oferta indică disponibilitatea şcolilor primare şi secundare cu predare în engleză, germană, franceză, spaniolă, greacă, bulgară şi ungară, fără a fi oferite detalii despre capacităţile cursurilor în aceste limbi europene. Oferta conţine asigurări că toate necesităţile copiilor angajaţilor AEM în aceste şcoli vor putea fi îndeplinite.

„Oferta indică existenţa cursurilor de învăţământ superior disponibile în limbi europene, în principal în engleză, franceză şi germană. Oferta nu conţine informaţii specifice privind disponibilitatea locurilor pentru copiii angajaţilor AEM”.

În funcţie de criteriul „răspândirii geografice” a instituţiilor UE pe întregul continent, Comisia Europeană notează că România nu găzduieşte nicio agenţie comunitară.

„Oferta conţine date despre accesul la servicii sociale şi medicale pentru copiii şi soţiile/soţii angajaţilor/angajatelor AEM, în peste 50 de spitale publice din Bucureşti, precum şi într-o varietate largă de clinici şi spitale private, inclusiv în cele în care se vorbeşte limba engleză. Oferta conţine informaţii generale despre oportunităţile de lucru în România, în diverse domenii şi în companii multinaţionale. (…) Oferta indică intenţia Guvernului României de a oferi avantaje suplimentare, fără a fi furnizate date specifice”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: