5 februarie, 2015

tva calculeDouă statistici oficiale care se bat cap în cap: creșterea consumului cu 7 % în 2014 față de 2013 (INS) și scăderea încasărilor din TVA cu 1,8% (execuția bugetară 2014).

În cifre, procentele se traduc astfel: dacă adăugăm TVA aferent creșterii de consum la diferența execuțiilor bugetare 2013-2014, rezultă că bugetul a pierdut într-un an, suplimentar față de cât pierde în mod curent, aproape 1 miliard de euro din TVA.

Foarte greu de explicat această situație, mai ales dacă ținem seama de alte câteva semnale publice:

  • frecventele anunțuri ale ANAF/DNA de destructurare a diverselor rețele de rambursare ilegală a TVA
  • modernizarea/restructurarea ANAF în scopul creșterii gradului de colectare al taxelor

Cifrele oficiale și câteva explicații ale experților


Potrivit Ministerului Finanțelor, din execuția bugetară 2014 rezultă că statul a colectat TVA în sumă de 50,8 miliarde lei, față de o proiecție de 54,6 miliarde lei.

În analizele Consiliului fiscal, șeful acestei instituții, Ionuț Dumitru, pune diferența pe seama optimismului cu care guvernanții construiesc proiecțiile bugetare.

O comparație a cifrelor precedentelor 2 execuții bugetare arată însă că încasările la TVA nu doar că Nu au crescut odată cu consumul, dar chiar au scăzut inclusiv prin raportare la execuția bugetară 2013, când s-au încasat 50,97 miliarde lei din TVA.

Practic, statul a încasat, în valoare absolută, TVA de 50,97 miliarde de lei în 2013, iar după creșterea cu 7% a consumului din anul 2014, încasările din TVA au scăzut la 50,8 miliarde.


Suplimentar – din 2011 încoace, potrivit statisticilor Consiliului fiscal agregate pe baza datelor INS, scade inclusiv gradul de colectare la buget al TVA, foarte probabil cu un record negativ în 2014.

grad colectare
Click pentru mărire

O serie de specialiști pun această scădere a încasărilor de TVA pe seama rambursărilor de taxe aferente exporturilor care, potrivit INS, aproape au atins plafonul de 50 miliarde de euro, în creștere cu 6,5% în 2014 față de 2013.

Problema este că aproape în același ritm (dar cu valoare absolută mai mare) au crescut și importurile- aproximativ 57 miliarde euro. Importuri care, în covârșitoare majoritate, sunt destinate, potrivit INS, consumului, deci purtătoare de TVA.

Structura importurilor 2014 pe grupe de produse. Sursa INS
Structura importurilor 2014 pe grupe de produse. Sursa INS

Avocatul Gabriel Biriș, specialist în domeniul fiscal, nu are o explicație, ci doar întrebarea retorică: „Să fie oare pentru că fură alții mai mult? „.

Economistul Aurelian Dochia pune la rându-i situația pe seama fraudei, însă adaugă 2 elemente:

  • scăderea TVA la produsele de panificație (potrivit explicațiilor fostului ministru Ioana Petrescu, măsura a avut un impact bugetar negativ de 281 milioane lei, dar a și redus evaziunea fiscală din domeniu cu 20%)
  • arieratele: sunt firme care trăiesc din amânarea plăților, nu neapărat cu intenția de evaziune

Remediul, simplu, este propus de Gabriel Biriș de mai bine de un an: taxarea inversă, care ar elimina complet frauda prin firme-fantomă și corupția legate de rambursarea TVA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: