Două statistici oficiale care se bat cap în cap: creșterea consumului cu 7 % în 2014 față de 2013 (INS) și scăderea încasărilor din TVA cu 1,8% (execuția bugetară 2014).
În cifre, procentele se traduc astfel: dacă adăugăm TVA aferent creșterii de consum la diferența execuțiilor bugetare 2013-2014, rezultă că bugetul a pierdut într-un an, suplimentar față de cât pierde în mod curent, aproape 1 miliard de euro din TVA.
Foarte greu de explicat această situație, mai ales dacă ținem seama de alte câteva semnale publice:
- frecventele anunțuri ale ANAF/DNA de destructurare a diverselor rețele de rambursare ilegală a TVA
- modernizarea/restructurarea ANAF în scopul creșterii gradului de colectare al taxelor
Cifrele oficiale și câteva explicații ale experților
Potrivit Ministerului Finanțelor, din execuția bugetară 2014 rezultă că statul a colectat TVA în sumă de 50,8 miliarde lei, față de o proiecție de 54,6 miliarde lei.
În analizele Consiliului fiscal, șeful acestei instituții, Ionuț Dumitru, pune diferența pe seama optimismului cu care guvernanții construiesc proiecțiile bugetare.
O comparație a cifrelor precedentelor 2 execuții bugetare arată însă că încasările la TVA nu doar că Nu au crescut odată cu consumul, dar chiar au scăzut inclusiv prin raportare la execuția bugetară 2013, când s-au încasat 50,97 miliarde lei din TVA.
Practic, statul a încasat, în valoare absolută, TVA de 50,97 miliarde de lei în 2013, iar după creșterea cu 7% a consumului din anul 2014, încasările din TVA au scăzut la 50,8 miliarde.
Suplimentar – din 2011 încoace, potrivit statisticilor Consiliului fiscal agregate pe baza datelor INS, scade inclusiv gradul de colectare la buget al TVA, foarte probabil cu un record negativ în 2014.
O serie de specialiști pun această scădere a încasărilor de TVA pe seama rambursărilor de taxe aferente exporturilor care, potrivit INS, aproape au atins plafonul de 50 miliarde de euro, în creștere cu 6,5% în 2014 față de 2013.
Problema este că aproape în același ritm (dar cu valoare absolută mai mare) au crescut și importurile- aproximativ 57 miliarde euro. Importuri care, în covârșitoare majoritate, sunt destinate, potrivit INS, consumului, deci purtătoare de TVA.
Avocatul Gabriel Biriș, specialist în domeniul fiscal, nu are o explicație, ci doar întrebarea retorică: „Să fie oare pentru că fură alții mai mult? „.
Economistul Aurelian Dochia pune la rându-i situația pe seama fraudei, însă adaugă 2 elemente:
- scăderea TVA la produsele de panificație (potrivit explicațiilor fostului ministru Ioana Petrescu, măsura a avut un impact bugetar negativ de 281 milioane lei, dar a și redus evaziunea fiscală din domeniu cu 20%)
- arieratele: sunt firme care trăiesc din amânarea plăților, nu neapărat cu intenția de evaziune
Remediul, simplu, este propus de Gabriel Biriș de mai bine de un an: taxarea inversă, care ar elimina complet frauda prin firme-fantomă și corupția legate de rambursarea TVA.