joi

28 martie, 2024

4 iunie, 2018

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis OCDE o scrisoare prin care solicită să i se comunice dacă declaraţiile privind CCR făcute de șeful structurii anticorupţie din cadrul acesteia, Drago Kos, au fost făcute în numele organizaţiei.

„Dată fiind gravitatea acestor afirmaţii, precum şi experienţe similare, când s-au atribuit unor organizaţii, precum GRECO, luări de poziţie care ulterior nu au fost confirmate, pentru corecta informare a opiniei publice, consider absolut necesar să se facă lămurirea solicitată”, explica ministrul Justiţiei, pe Facebook, acum câteva zile.

Declarațiile care au provocat indignarea ministrului Tudorel Toader

Într-un interviu acordat Ziare.com, şeful structurii anticorupţie din cadrul OCDE, Drago Kos, este citat declarând că ”recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în ţara dumneavoastră şi independenţei sistemului judiciar”.


Oficialul se referea la decizia CCR de săptămâna trecută care stabilea că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

”Nu pot evita sentimentul că este o acţiune intenţionată, cât timp am mai văzut asemenea stranii interferenţe ale unor curţi constituţionale din Balcani în lupta anticorupţie în ultimii ani.

Magistraţii români au clarificat că nu vor reveni la vechile timpuri, când politicienii le spuneau ce şi cum. Comunitatea internaţională îi va susţine în această privinţă. DNA este una dintre poveştile de succes în lupta anticorupţie la nivel mondial.

Funcţionarea şi rezultatele sale sunt model de studiu pentru generaţii de studenţi în întreaga lume.


Actualul guvern al României nu vrea să continue lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi face orice pentru a găsi o scuză în acest sens.

Ministrul vostru al Justiţiei va învăţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare. Îmi pare rău că imaginea ţării are de suferit din cauza declaraţiilor lui impulsive, a mai spus Drago Kos, potrivit ziare.com.

Tudorel Toader, antecedente

Nu este prima dată când ministrul Justiției intră în polemici cu importanți oficiali străini și se adresează unor instituții internaționale pentru a cere explicații.

În luna mai, el a cerut GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei), să explice dacă răspunsul primit de Realitatea Tv la o întrebare privind recomandările pe marginea legilor justiției este punctul de vedere al instituției.

În răspunsul respectiv, directorul general al GRECO îl contrazicea pe Tudorel Toader, care susținuse în fața Parlamentului că recomandările GRECO nu sunt obligatorii.

Declarația ministrului Justiției:

“Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale şi europene (…)

Raportul GRECO e unul de orientare, facultativ, dar expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiutorului naţional”.

Poziția GRECO:

“Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu este o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: