marți

16 iulie, 2024

13 august, 2013

Ministerul Fondurilor Europene pregătește clarificări pe care le va transmite Comisiei Europene privind situația primarilor aflați în incompatibilitate ca membri ai consiliilor de administrație sau adunărilor acționarilor la societăților locale de utilități ce derulează proiecte cu fonduri europene, a declarat, marți, ministrul Eugen Teodorvici.

”Este un subiect pe care oricum o să-l discutăm și cu cei de la Comisia Europeană. Au luat și ei notă de situația aceasta, dar să vedem exact punctual cu ei, niște clarificări, o situație exactă, pe proiecte și beneficiari. Nu a cerut Comisia clarificări, dar noi oricum pregătim preventiv o analiză”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Eugen Teodorovici.

El a estimat că în discuție intră proiecte europene în valoare de sute de milioane până la un miliard de euro.


”Vă dați seama, dacă sunt operatorii de apă cu proiecte pe mediu, mari, de câte 100 de milioane de euro fiecare”, a menționat ministrul Fondurilor Europene.

În context, Teodorovici a precizat că notificarea pe care ministerul o va transmite la Bruxelles va trebui să aibă în vedere ”de la caz la caz, ce a spus Agenția Națională de Integritate, ce a invocat și de ce a invocat ANI”.

Notificarea MFE ar urma să fie transmisă la Bruxelles la începutul lunii septembrie, când se vor întoarce din concediu oficialii europeni.

Prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, Mariana Gâju, a susținut, pentru Gandul.info, că peste 1.000 de primari din întreaga ar putea fi găsiți de Agenția Națională de Integritate în stare de incompatibilitate pentru că edilii fac parte și din Consiliile de administrație ale unor societăți locale de utilități.


Din acest motiv, primarii solicită modificarea Legii 161/2003, privind transparența în administrație, pentru ca edilii să aibă voie să fie și membri ai societăților de utilități de nivel regional.

În replică, președintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, la postul Digi 24, că numărul primarilor găsiți ca fiind incompatibili este de numai 50, însă această situație este folosită de edili ca pretext pentru modificarea legii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: