marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 aprilie, 2013

”România se poate împrumuta masiv de pe pieţele financiare la dobânzi scăzute, dar n-are voie. Credibilitatea pe care o dau investitorii instituţionali României este foarte mare. Marea problemă este că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar de până la 3%. Singura soluţie este creşterea PIB. (…) Acum se negociază pentru toate proiectele finanţate cu BEI, BERD, BM. Vrem să vedem dacă acceptă CE să nu le introducem în deficit” – a declarat ministrul Infrastructurii Dan Șova vineri, la dezbaterea ”Atelierele viitorului” organizată de PSD.

Potrivit ministrului, este vorba de cheltuielile care produc profit și care au o rată de rentabilitate de minimum 15%.

”Politica de promovare este următoarea: avem proiecte, sursele de finanţare sunt transparente, modalităţile de atribuire sunt transparente. Trebuie să vedem dacă puteam să permitem României cheltuieli de investiţii care produc profit. Tot ce s-a produs până acum ca investiţii din partea statului a urmat rata de rentabilitate, ce este de peste 15%, aşa cum prevede BM”, a adăugat Dan Şova, citat de AGERPRES.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, oficialul a precizat că autorităţile încearcă să nu mai ofere garanţii de stat pentru proiectele derulate în parteneriate cu investitorii străini, ci doar scrisori de confort, termeni acceptaţi de companii din Japonia sau Coreea de Sud.

”Avem 5 milioane lei pentru garanţii de stat. Îi păstrăm pentru proiecte mari. Încercăm să nu folosim garanţii de stat pentru proiecte fie în concesiune sau parteneriat public privat. Investitorii din Japonia şi Coreea de Sud au acceptat să lucreze în project finance cu statul român doar cu scrisori de confort. Scrisoarea de confort nu asigură garanţie financiară. Au spus că îi interesează să fie proiecte asumate de stat şi considerate prioritare”, a afirmat Dan Şova.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: