miercuri

27 martie, 2024

29 martie, 2020

Autoritățile se pregătesc de scenariul 4, o ordonanță militară cu noi măsuri în acest sens urmând a fi publicată, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24, adăugând că peste 200.000 de români au veniți în țară și încă pe atât sunt așteptați să se întoarcă până la sărbători.

În acest context, vârful epidemiei Covid-19 în România este așteptat în a doua jumătate a lunii aprilie, când numărul cazurilor ar putea depăși 10.000.

”Au venit peste 200.000 de conaționali până în acest moment și ne așteptăm la încă 200.000 până în sărbătorile pascale”, a declarat Nelu Tătaru.


Întrebat care ar putea fi numărul real de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 pe teritoriul țării, ministrul Sănătății a estimat că doar la Suceava ar putea fi vorba despre 1.000 de persoane.

”În contextul care suntem în acest moment, să spunem un 10-20% din cei care au venit pot fi cei care sunt infectați și care nu au simptome în acest moment. Având în vedere perioada de când au venit, este acea perioadă de 14 zile în care și-au produs boala. Sunt imuni în acest moment, nu mai transmit, dar au transmis până acum”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul a anunțat că 184 de cadre medicale sunt infectate.

Ce presupune scenariul 4

Scenariul 4 în care România va intra odată cu atingerea pragului de 2.000 de persoane bolnave implică tratarea unor cazuri ușoare de boală la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă. Spitalele-suport, 36 la număr, vor primi şi ele pacienţi infectaţi, în cele 8000 de paturi pe care aceste spitale le însumează.


Totodată se va schimba și metodologia de testare. Nu vor mai fi testați decât cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome, precum și personalul medical.

Este luată în calcul și ideea ca personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze în continuare bolnavii, a spus Nelu Tătaru.

În ceea ce privește capacitatea de testare, în prezent aceasta este cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de persoane pe zi.

Referitor la paturile de la terapie intensivă, Nelu Tătaru spune că în acest moment sunt 1.650 de paturi de ATI în cele șapte centre desemnate să se ocupe de Covid.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: