duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 august, 2021

ioana mihaila ministru al sanatatii coronavirusÎn cazul în care cifrele cazurilor de COVID-19 se înrăutăţesc şi este nevoie de instituirea unor restricţii de circulaţie, acestea nu vor viza persoanele vaccinate, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Ea a precizată că școlile vor fi afectate doar în ultimă instanță.

„Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei şi să ţinem cât de mult putem şcolile deschise, pentru că nu putem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor, consecinţe a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că, în acest context, dacă va fi nevoie să instituim restricţii de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi ca ultimă instanţă vor fi afectate şcolile. Vom discuta”, a afirmat Ioana Mihăilă.


Ministrul Sănătății a punctat totodată că, în opinia sa, statul nu ar trebui să acopere costurile testării pentru COVID-19 a persoanelor care au libertatea să se vaccineze gratuit.

Ioana Mihăilă susține că alegerea individuală de a nu fi vaccinat îi influenţează pe toţi cei care contribuie cu bani la sistemul de sănătate, care îşi riscă sănătatea pentru că vin în contact cu o persoană nevaccinată şi pe bolnavii cronici care probabil vor fi în dificultatea de a ajunge în spitalele ocupate de persoane nevaccinate şi infectate cu SARS-CoV-2.

„Statul testează gratuit persoanele care dezvoltă simptome, persoanele care sunt la risc, pacienţii oncologici care trebuie să se interneze în spitale, persoanele care vin în contact cu bolnavii, testează gratuit copiii din şcoli, în unităţile de primiri urgenţe, în cele mai multe spitale în cazuri de pacienţi internaţi. Părerea mea personală este că, atunci când vorbim de a testa persoane care au libertatea de a alege să se vaccineze gratuit, statul nu ar mai trebui să acopere aceste costuri”, a declarat ea, potrivit Agerpres.

Măști gratuite în școli

Ministrul Sănătăţii a precizat totodată că există măşti medicale pentru a fi distribuite gratuit în şcoli, dar trebuie modificat cadrul legislativ pentru a permite acest lucru, menţionând că se fac toate eforturile ca, la începutul anului şcolar, unităţile de învăţământ să poată pune la dispoziţia copiilor măşti, „măcar pentru cazuri selectate”.


„Există măşti care pot fi distribuite, trebuie modificate câteva elemente din cadrul legislativ pentru a putea permite să le distribuim către copii. Discutăm ce trebuie modificat în normative pentru ca să putem să le redistribuim către copii”, a afirmat Mihăilă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Întrebată dacă poate să dea asigurări că părinţii nu vor scoate bani din buzunar pentru asigurarea măştilor pentru copii la şcoală, Mihăilă a spus: „Noi vom face tot efortul ca şcolile să poată să pună la dispoziţie, măcar pentru cazuri selectate, şi măşti gratuite. Nu ştim când putem să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă putem să acoperim în timp util, până când începe şcoala, cu măşti toate şcolile”.

Ministrul Sănătăţii a participat sâmbătă la reuniunea Comitetului Politic al USR PLUS în care au fost prezentate candidaturile la preşedinţia formaţiunii şi pentru componenţa Biroului Naţional.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: