Ministrul Sănătății dorește eliminarea taxei clawback pentru medicamentele ieftine - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Ministrul Sănătății dorește eliminarea taxei clawback pentru medicamentele ieftine

18 mai, 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că intenționează scutirea de la plata taxei clawback în cazul medicamentelor cu preț sub 15 sau 20 de lei, pentru ca tratamentele ieftine să nu dispară de pe piață odată cu introducerea unor molecule noi.

Până în septembrie, a anunțat aceasta, se face corecția prețurilor, astfel încât presiunea taxei clawback, care va fi menținută, va scădea. 

„Schimbarea modalităţii de calcul, dar menţinerea taxei de clawback, nicidecum eliminarea ei, iar (…) o propunere personală pe care o voi promova – scutirea de clawback la medicamentele sub 15 lei, de exemplu, sau 20 de lei. Noi trebuie să ne asigurăm că medicamentele ieftine nu vor dispărea de pe piaţă, concomitent cu introducerea de noi molecule, medicamentele ieftine nu au voie să dispară de pe piaţă”, a declarat Sorina Pintea.


În paralel se lucrează la lista medicamentelor strategice: „Toate comisiile de specialitate au înaintat ministerului o listă cu medicamentele pe care le consideră de importanţă strategică, pe patologii, în funcţie de mai multe criterii, iar aceste medicamente strategice nu vor avea voie să lipsească de pe piaţa românească, deci suntem aproape gata şi cu acea listă”, a explicat ministrul Pintea, citat de Agerpres.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, a explicat la dezbaterea de joi existența riscului ca medicamentele ieftine să dispară, întrucât taxa clawback are un impact mai mare asupra acestora:

„Orice produs peste 300 de lei e plafonat la cei 65 de lei, pe când dacă sunt 5 lei, la un medicament 100% rambursat, înseamnă un clawback de 34%. Asta înseamnă, de fapt, o reducere de preţ a medicamentului ăla, care este deja ieftin. Dacă o coroborez cu un producător local care are nişte costuri de producţie, are nişte angajaţi (…) cam gândiţi-vă la care e impactul, deci medicamentele ieftine vor dispărea.”


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr