Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, şi-a anunţat luni demisia, după câteva săptămâni de dispute guvernamentale pe marginea subordonării Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Demisia minsitrului vine la doar o zi după adoptarea în guvern a primei rectificări bugetare din acest an, iar Attila Cseke acuză că nu a fost consultat în legătură cu banii de la Sănătate şi că ministerul a fost discriminat faţă de CNAS.
El a mai spus că încă de săptămâna trecută a solicitat Ministerului Finanţelor, printr-o adresă oficială, o discuţie între MFP, Ministerul sănătăţii şi CNAS în vederea rectificării bugetare, însă nu s-a dat curs cererii sale.
Cseke Attila şi-a exprimat speranţa că UDMR va găsi în scurt timp un înlocuitor la Ministerul Sănătăţii, subliniind că reformele începute în sistemul sanitar trebuie continuate.
Cseke a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu, acesta declarând, în 25 iulie, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS „ori se înţeleg” şi „pun ordine în cheltuieli”, ori pleacă de la cele două instituţii. Băsescu spunea atunci că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie „foarte rapid”.
Pe de altă parte, ministrul Cseke Attila declara, în 13 iulie, că bugetul Sănătăţii are nevoie la rectificarea bugetară de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totală pe care o vom solicita.
„În prezent, din bugetul pe Sănătate lipseşte suma de patru miliarde de lei. Ca să nu fie probleme până la sfârşitul anului, vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din suma totală”, declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.
În ciuda poziţiei acestuia, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea deficitului acestuia. Suma primită reprezintă mai puţin de zece la sută din cât Cseke susţinea că ar fi necesar.
Boc i-a promis lui Cseke bani la următoarea rectificare, în schimbul renunţării la demisie
Premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila, nemulţumit de fondurile alocate sănătăţii, spunându-i că va primi mai mulţi bani în luna octombrie, când Guvernul va opera o nouă rectificare.
Discuţia dintre premier şi ministrul Sănătăţii a avut loc înainte de demisia lui Cseke, în prezenţa vicepremierului UDMR Marko Bela, şeful Guvernului aşteptând până în ultimul moment ca ministrul să renunţe la demisie, au relatat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
„Premierul a încercat să calmeze situaţia, spunându-i lui Cseke că Guvernul va mai efectua în luna octombrie o rectificare bugetară, iar Ministerul Sănătăţii va primi fonduri suplimentare. Ministrul a reclamat însă atât faptul că nu a fost consultat la elaborarea proiectului de rectificare, dar mai ales un tratament pe care l-a catalogat drept discriminatoriu în comparaţie cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Practic, Cseke a arătat că preşedintele CNAS, membru PDL, a fost consultat în privinţa rectificării în timp ce el, ca ministru, a avut acces la date foarte târziu”, au relatat, pentru Mediafax, sursele prezente la discuţie.
Kelemen Hunor: Avem înlocuitor. Marko Bela: Demisia arată că nu mai putem continua astfel
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a dat joi dreptate colegului său de partd, Cseke Attila, care a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii, nemulţumit de fondurile reduse acordate sectorului, la rectificarea bugetară.
”Domnul Cseke a făcut o treabă extraordinară la Ministerul Sănătăţii, de la bun început a fost pilonul principal în sistemul de sănătate pentru a-l reforma. În ultimul an şi şapte luni, de când a condus Ministerul Sănătăţii, a dat dovadă de seriozitate şi consecvenţă şi a făcut reforme care nu au fost făcute în ultimii 11 ani. Regret demisia domnului Cseke, îl înţeleg şi îi mulţumesc pentru eforturile făcute pentru a reforma sistemul de sănătate. UDMR va găsi un înlocuitor în termen de 15 zile, iar în acest interval domnul Cseke va conduce Ministerul Sănătăţii”, a declarat, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
La rândul său, viceprim-ministrul Marko Bela a declarat, joi, că demisia lui Cseke Attila din funcţia de ministru al Sănătăţii trebuie să atragă atenţia partenerilor din coaliţia de la guvernare că nu mai pot continua în situaţia actuală a sistemului sanitar.
”Eu sper foarte mult ca demisia domnului Cseke să nu afecteze coaliţia, pentru că avem interesul să rezolvăm problemele semnalate de domnul Cseke şi nu să slăbim coaliţia. Ar trebui să găsim soluţii pentru problema bugetului şi pentru relaţia cu Ministerului Sănătăţii cu CNAS. Sper că această demisie a atras atenţia unora că nu mai putem continua astfel”, a declarat Marko.
De asemenea, el l-a criticat pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentru că nu s-a consultat cu Cseke privind rectificarea bugetară.
”Nu e bine să concepem un minister de Finanţe subordonat celorlalte ministere, dar nici nvers nu merge, ca ministerul de Finanţe să sispună fără niciun fel de consultare bugetele celorlalte ministere, nu Ministerul Finanţelor stabileşte priorităţile. În general, nu e rău dacă discutăm puţin locul şi rolul Ministerului de Finanţe, pentru că nu e bine să concepem un minister de Finanţe subordobat celorlalte ministere şi nici nu se poate acest lucru, dar nici invers nu merge ca ministerul Finanţelor să dispună fără cinsultări şi corelare bugetele celorlalte ministere.
Nu Ministerul de Finanţe stabileşte priorităţile. Au greşit şi Ministerul şi ministrul Finanţelor, că n-au discutat cu domnul Cseke”, a mai spus Marko Bela.
Referitor la şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fostul lider al UDMR a precizat că nu-i solicită demisia.
”Eu cred că domnul Duţă nu e politician. Dmnul Duţă conduce CNAS, e un specialist de o importanţă primordianlă, dar nu e politician. Nu e vorba de domnul Duţă, ci de CNAS, care nu are nicio răspundere nici faţă de Ministeru Sănătăţii, nici faţă de Guvern, ci împarcte banii aşa cum crede el, ca preşedinte al Casei”, a mai arătat vicepremierul.
Coaliţia se va reuni, luni, în şedinţă şi va discuta probabil problemele din sănătate, a mai spus Marko Bela.