Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri că a discutat cu premierul Florin Cîțu despre eventuala introducere a unor sancțiuni împotriva celor care sar rândul la vaccinare. Peste 1.300 de persoane ce fac parte din etapa a III-a de vaccinare au fost deja imunizate, în condițiile în care nu există suficiente doze pentru persoanele în vârstă și bolnavii cronici din etapa a II-a.
De asemenea, Vlad Voiculescu a criticat dur strategia de vaccinare, care a permis centre de vaccinare cu circuit închis, pentru angajații din instituțiile înregimentate.
Aproximativ 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare, a spus miercuri ministrul Sănătății, care a sugerat că în centrele speciale destinate angajațiilor din Armată, Poliție și serviciile secrete sunt repartizate mai multe doze decât pentru restul populației vizate în etapa a II-a. De altfel, din 314 centre de vaccinare, 102 sunt cu circuit închis.
„În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. E necesar ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități.
În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili” – a declarat Vlad Voiculescu.
”Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa. Centre cu circuit închis înseamnă că doar o parte din populaţia României, doar anumite categorii, se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează.
Este un lucru care ne îngrijorează pentru că să privim lucrurile aşa cum sunt – fie merg mai multe vaccinuri către centrele închise, centrele care nu sunt disponibile populaţiei, şi asta înseamnă că vom avea vaccinuri care pleacă de la categoriile vulnerabile către alte categorii de populaţie, ceea ce nu este doar imoral, ci este şi ilegal.
Se vor face echipe de control MS-DSP pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la centrele de vaccinare. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni”, a spus ministrul Voiculescu.
Cum sunt împărțite centrele de vaccinare: ce e pentru ”populație” și ce e pentru instituțiile de forță
În România funcționează în acest moment peste 500 de centre de vaccinare, distribuite astfel:
- 269 de centre asigură rapelul pentru persoanele din etapa I-a
Pentru etapa a II-a sunt 314 centre, din care 102 sunt cu circuit închis:
- 212 centre pentru imunizarea persoanelor în vârstă, a bolnavilor cronici și o parte dintre lucrătorii esențiale
- 60 de centre funcționează în rețeaua MApN
- 42 de centre ale MAI
Din cele 212 centre, unele cabinete de imunizare sunt destinate special unor instituții, precum CCR, de exemplu (la Spitalul Universitar).
Aproximativ 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare, a spus miercuri ministrul Sănătății, care a sugerat că în centrele speciale destinate angajațiilor din Armată, Poliție și serviciile secrete sunt repartizate mai multe doze decât pentru restul populației vizate în etapa a II-a de imunizare:
Sunt oameni care merg în centre sau centre care nu sunt bine informatizate. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care i-am semnalat-o doctorului Gheorghiță (medicul locotenent colonel Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid – n. red.), care trebuie remediată cât mai rapid. 30% este mult.
Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există HG sau hotărâre a MS care să fi aprobat așa ceva. Fie merg mai multe vaccinuri câtre centrele închise, care nu sunt deschise populației (…)
E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie.
Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.
Ministrul Cristian Ghinea: Centrele care au creat separație între „esențiali” și restul cetățenilor nu vor fi finanțate din fonduri europene
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunță că niciun centru de vaccinare care a creat separație între „esențiali” și restul cetățenilor nu va fi finanțat din fonduri europene.
Centrele separate pentru „esențiali” vs restul lumii reprezintă ceva rușinos, mai scrie ministrul Ghinea pe pagina sa de Facebook:
Vreau să fiu foarte clar și bine înțeles: cabinete separate pentru „esențiali” vs restul lumii reprezintă ceva rușinos. Nu reprezintă România europeană, România egalității de șanse pe care ne chinuim să o creăm. Reprezintă România milițienească de care trebuie să ne îndepărtăm.
Sunt siderat de modul în care anumite centre de vaccinare au pus în practică acest lucru. Și sunt nemulțumit că deciziile din guvern ajung să fie pervertite la acest mod.
Cetățenii români europeni au dreptate să fie supărați pe gonflarea artificială a numărului de ”esențiali”.
Și, ca să fie foarte clar: am găsit soluții de finanțare din fonduri europene a centrelor de vaccinare. Fondurile europene trebuie să reprezinte în practică principiul egalității de șanse, fără privilegii, cu transparență și cu responsabilitate. (…)
O imagine în care cetățenii stau la coadă și lângă ei este un cabinet unde se pot vaccina doar angajații anumitor instituții este genul de imagine care subminează această încredere.
Voi cere ministerului pe care îl conduc ca niciun centru care a creat separație între „esențiali” și restul cetățenilor să nu fie finanțat din fonduri europene.
Conform datelor actualizate ale Bloomberg, până miercuri au fost administrate aproape 71,3 milioane de doze de vaccinuri în 57 de ţări.
Cea mai mare parte a Asiei, în aproape toată Africa şi cu excepţia Braziliei, Chile-ului şi Argentinei, nici în America de Sud nu a fost nimeni vaccinat, dar nici în Australia – ţară mai bogată – nu a ajuns încă niciunul dintre vaccinuri.
Un răspuns
Da, si eu m-am vaccinat ca un special, sunt medic pensionat de doua săptămâni, acum trebuia sa fiu vaccinat când s-o putea. Recunosc ca am sărit peste rând, ca pensionar nu mai sunt medic !!! De altfel nici asistenta medicala gratuita ni am după o viața expunere la toate pericolele si solicitările, mai bine mă făceam polițai sau militar de birou ca ăștia au gratuitate totala si pensii…..Eu azi am dat 30% din pensie pe medicamente (compensate dar cu plafon ca sa nu sărăcesc statul).