fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

Ministrul Sănătății acuză că 30% din centrele de vaccinare sunt cu circuit închis pentru instituțiile de forță și anunță sancțiuni pentru cei care sar peste rând

de Razvan Diaconu , 27.1.2021

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri că a discutat cu premierul Florin Cîțu despre eventuala introducere a unor sancțiuni împotriva celor care sar rândul la vaccinare. Peste 1.300 de persoane ce fac parte din etapa a III-a de vaccinare au fost deja imunizate, în condițiile în care nu există suficiente doze pentru persoanele în vârstă și bolnavii cronici din etapa a II-a.

De asemenea, Vlad Voiculescu a criticat dur strategia de vaccinare, care a permis centre de vaccinare cu circuit închis, pentru angajații din instituțiile înregimentate.

Aproximativ 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare, a spus miercuri ministrul Sănătății, care a sugerat că în centrele speciale destinate angajațiilor din Armată, Poliție și serviciile secrete sunt repartizate mai multe doze decât pentru restul populației vizate în etapa a II-a. De altfel, din 314 centre de vaccinare, 102 sunt cu circuit închis.

“În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. E necesar ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități.

În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili” – a declarat Vlad Voiculescu.

”Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa. Centre cu circuit închis înseamnă că doar o parte din populaţia României, doar anumite categorii, se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează.

Este un lucru care ne îngrijorează pentru că să privim lucrurile aşa cum sunt – fie merg mai multe vaccinuri către centrele închise, centrele care nu sunt disponibile populaţiei, şi asta înseamnă că vom avea vaccinuri care pleacă de la categoriile vulnerabile către alte categorii de populaţie, ceea ce nu este doar imoral, ci este şi ilegal.

Se vor face echipe de control MS-DSP pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la centrele de vaccinare. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni”, a spus ministrul Voiculescu.

Cum sunt împărțite centrele de vaccinare: ce e pentru ”populație” și ce e pentru instituțiile de forță

În România funcționează în acest moment peste 500 de centre de vaccinare, distribuite astfel:

  • 269 de centre asigură rapelul pentru persoanele din etapa I-a

Pentru etapa a II-a sunt 314 centre, din care 102 sunt cu circuit închis:

  • 212 centre pentru imunizarea persoanelor în vârstă, a bolnavilor cronici și o parte dintre lucrătorii esențiale
  • 60 de centre funcționează în rețeaua MApN
  • 42 de centre ale MAI

Din cele 212 centre, unele cabinete de imunizare sunt destinate special unor instituții, precum CCR, de exemplu (la Spitalul Universitar).

Aproximativ 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare, a spus miercuri ministrul Sănătății, care a sugerat că în centrele speciale destinate angajațiilor din Armată, Poliție și serviciile secrete sunt repartizate mai multe doze decât pentru restul populației vizate în etapa a II-a de imunizare:

Sunt oameni care merg în centre sau centre care nu sunt bine informatizate. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care i-am semnalat-o doctorului Gheorghiță (medicul locotenent colonel Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid – n. red.), care trebuie remediată cât mai rapid. 30% este mult.

Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există HG sau hotărâre a MS care să fi aprobat așa ceva. Fie merg mai multe vaccinuri câtre centrele închise, care nu sunt deschise populației (…)

E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie.

Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.

Ministrul Cristian Ghinea: Centrele care au creat separație între “esențiali” și restul cetățenilor nu vor fi finanțate din fonduri europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunță că niciun centru de vaccinare care a creat separație între  „esențiali” și restul cetățenilor nu va fi finanțat din fonduri europene.

Centrele separate pentru „esențiali” vs restul lumii reprezintă ceva rușinos, mai scrie ministrul Ghinea pe pagina sa de Facebook:

Vreau să fiu foarte clar și bine înțeles: cabinete separate pentru “esențiali” vs restul lumii reprezintă ceva rușinos. Nu reprezintă România europeană, România egalității de șanse pe care ne chinuim să o creăm. Reprezintă România milițienească de care trebuie să ne îndepărtăm.

Sunt siderat de modul în care anumite centre de vaccinare au pus în practică acest lucru. Și sunt nemulțumit că deciziile din guvern ajung să fie pervertite la acest mod.

Cetățenii români europeni au dreptate să fie supărați pe gonflarea artificială a numărului de ”esențiali”.

Și, ca să fie foarte clar: am găsit soluții de finanțare din fonduri europene a centrelor de vaccinare. Fondurile europene trebuie să reprezinte în practică principiul egalității de șanse, fără privilegii, cu transparență și cu responsabilitate. (…)

O imagine în care cetățenii stau la coadă și lângă ei este un cabinet unde se pot vaccina doar angajații anumitor instituții este genul de imagine care subminează această încredere.

Voi cere ministerului pe care îl conduc ca niciun centru care a creat separație între “esențiali” și restul cetățenilor să nu fie finanțat din fonduri europene.

Conform datelor actualizate ale Bloomberg, până miercuri au fost administrate aproape 71,3 milioane de doze de vaccinuri în 57 de ţări.

Cea mai mare parte a Asiei, în aproape toată Africa şi cu excepţia Braziliei, Chile-ului şi Argentinei, nici în America de Sud nu a fost nimeni vaccinat, dar nici în Australia – ţară mai bogată – nu a ajuns încă niciunul dintre vaccinuri.

România se află în clasamentul mondial al dozelor administrate, raportat la populație, pe locul 17:

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.1.2021

Un raspuns

  1. Dr. Gheorghe Plesea
    27.1.2021, 10:03 pm

    Da, si eu m-am vaccinat ca un special, sunt medic pensionat de doua săptămâni, acum trebuia sa fiu vaccinat când s-o putea. Recunosc ca am sărit peste rând, ca pensionar nu mai sunt medic !!! De altfel nici asistenta medicala gratuita ni am după o viața expunere la toate pericolele si solicitările, mai bine mă făceam polițai sau militar de birou ca ăștia au gratuitate totala si pensii…..Eu azi am dat 30% din pensie pe medicamente (compensate dar cu plafon ca sa nu sărăcesc statul).

Lăsați un comentariu


Stiri

Gazoductul care va prelua gazele din Marea Neagră va fi gata peste doi ani

Adrian N Ionescu

Transgaz (TGN), operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care ar putea prelua gazele din Marea Neagră peste… Mai mult

Stiri

Împrumuturile statului au crescut cu peste 18% în ultimele 12 luni. Nici populația nu s-a lăsat mai prejos

Adrian N Ionescu

  Împrumuturile statului au crescut cu peste 18,1% (sau cu 13,9% în termeni reali), în mai față de aceeași lună din 2020, până la aproape… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen: Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii este o rușine

Iulian Soare

Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o “ruşine” şi contravine “valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Istoric, trăim într-o perioadă de represiune financiară, cu dobânzi mondiale sub rata inflației

Alexandra Pele

”Istoric, trăim cu toții într-o perioadă de represiune financiară cu dobânzi la nivel mondial sub rata inflației pentru a depăși problemele actuale. În România dobânzile… Mai mult

Stiri

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, acuzat de fals în declarația de avere

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a avizat miercuri ridicarea imunității lui Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei (între noiembrie 2015 și ianuarie 2017), în Cabinetul Dacian… Mai mult

Stiri

Zona euro, cea mai rapidă creștere economică din ultimii 15 ani – sondajul IHS Markit

Adrian N Ionescu

Economia Zonei Euro a accelerat în iunie până la cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, ca urmare a relaxării mai multor restricții impuse… Mai mult

Stiri

Contrabanda cu țigarete depășește 10% – studiu Novel

Vladimir Ionescu

Piața neagră a țigaretelor se situează în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creștere cu 0,3 p.p. față de luna martie, conform companiei… Mai mult