miercuri

24 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2021

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a declarat  că reținerea disidentului Alexei Navalnîi la revenirea în Rusia este ”inacceptabilă”, iar ”represiunea împotriva opoziției, doar pentru că este opoziție, e profund nedemocratică”.

Declarația a fost postată pe contul său oficial de pe rețeaua Twitter, la scurt timp după ce liderul opoziției din Rusia a fost reținut de poliție, duminică seara, pe Aeroportul Șeremetovo din Moscova, la revenirea din Germania.

Autoritățile ruse au motivat reținerea lui celui mai important opozant al lui Vladimir Putin prin faptul căAlexei Navalnîi a încălcat termenii eliberării condiționate dintr-un vechi proces al acestuia.


Navalnîi a revenit în Rusia după cele cinci luni în care a fost tratat în Germania, după ce în august 2020 a fost otrăvit cu Noviciok, o neurotoxină foarte puternică.

Președintele Consiliul European cere eliberarea imediată a disidentului

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a calificat drept inacceptabilă arestarea liderului opoziție din Rusia, scrie Reuters. 

„Cer autorităților ruse să-l elibereze imediat”, a mai scris Charles Michel pe Twitter.

Lituania propune sancțiuni UE după arestarea lui Alexei Navalnîi

Lituania a anunțat că va cere Uniunii Europene să impunsă rapid noi sancțiuni Rusiei ca reacție la arestarea lui Alexei Navalnîi.


”Solicităm Rusiei să îl elibereze imediat pe Navalnîi și să îi pună sub acuzare pe cei responsabili de  tentativa de ucidere a acestuia”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, citat într-un comunciat de presă.

Într-un mesaj anterior pe Twitter, ministrul a spus că țările vecine Letonia și Estonia vor dori impunerea unor măsuri restrictive împotriva Rusiei.

Navalnîi l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că a ordonat otrăvirea sa, dar Kremlinul a negat orice implicare și spune că nu a văzut nicio dovată privind otrăvirea, deși mai multe laboratoare din UE au certificat prezența neurotoxinei în organismul disidentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: