duminică

21 aprilie, 2024

13 martie, 2018

Ministrul Apărării din Polonia a declarat, marţi, în cadrul reuniunii “Iniţiativei Bucharest 9”, că statele de pe flancul estic sunt forţate să acorde o atenţie mai mare securităţii, în contextul ultimelor acţiuni ale Rusiei.

„Aşa cum toţi ştim, acţiunile Rusiei ne forţează pe toţi să acordăm o atenţie mai mare securităţii în regiune. Mă bucur că tot mai multe ţări acordă 2% din PIB pentru apărare, iar din anul 2030, Polonia va acorda un procent de 2,5 % din PIB pentru apărare. De asemenea, modernizăm armata noastră şi cumpărăm echipament modern. Am discutat despre acest subiect şi cu ministrul Fifor şi acesta este drumul corect pentru a consolida apărearea noastră. Suntem perfect conştienţi de ameninţări şi suntem pregătiţi să asigurăm securitatea. Nu este vorba doar de securitatea ţărilor noastre, ci şi a Europei şi a lumii libere”, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, ministrul Apărărării din Polonia, Mariusz Blaszczak.

Ministrul român al Apărării a vorbit, în deschiderea reuniunii celor 9 miniştri, despre importanţa acestei întâlniri.


„Iniţiativa B9 a fost lansată de România în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul alianţei, pe baza expertizei şi experienţei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate”, a spus Mihai Fifor, citat de Mediafax.

„Considerăm utilă dezbaterea acestor subiecte în formatul B9, ca etapă de pregătire şi coagulare a poziţiilor naţionale în vederea definirii unei viziuni comune la nivelul NATO, cu prilejul summit-ului care va avea loc în luna iunie a acestui an la Bruxelles. Acest lucru va demonstra unitatea şi coerenţa flancului estic aliat. Ca observaţie preliminară, ar trebui să punctez două aspecte. În primul rând, asigurarea securităţii şi apărării presupune o abordare omnidirecţională, în condiţiile în care o criză de securitate în prezent poate implica atât mijloace convenţionale cât şi neconvenţionale, de tip hibrid sau provocări asimetrice”, a mai precizat Fifor.

„Iniţiativa B9” reprezintă, potrivit MApN, o oportunitate pentru armonizarea poziţiilor naţionale cu privire la subiectele ce se vor regăsi pe agenda Summitului NATO din iulie.

„Activitatea, care se va desfăşura în perioada 12-14 martie, reprezintă o oportunitate pentru armonizarea poziţiilor naţionale ale statelor membre ale formatului B9 pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda Summitului NATO din iulie 2018, în special pe consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, cu prioritate pe flancul estic, în vederea obţinerii unei decizii politice pe acest subiect în cadrul Summitului”, informează MApN.


De asemenea, în cadrul lucrărilor vor fi abordate teme referitoare la procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile şi ameninţările provenind din vecinătatea estică a Alianţei, precum şi modalităţile de consolidare a rezilienţei pe axa Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Adriatică, inclusiv prin asigurarea complementarităţii cu alte formate regionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: