Autoritățile desfășoară anchete privind traficul de copii în 4-5 orfelinate din sudul-estul ţării, a dezvăluit duminică ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-un interviu la Digi24.
„Din păcate, am nişte cazuri în zona de sud-est a țării unde există suspiciuni de trafic de persoane și prostituție legate de instituțile care găzduiesc copiii în numele statului. E vorba de instuții ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituții de protecție. (…) Sunt mai multe instituții, cel puțin 4-5 instituții unde se fac anchete”, a declarat Dragoș Pîslaru.
El a mai spus că mulți copii din orfelinatele din România sunt sedați cu medicamente puternice care au efecte asemănătoare drogurilor.
În ultimele luni, în presă au apărut două cazuri de astfel instituții – Casa de copii „Sfânta Maria” din Bucureşti și Centrul de plasament Daci din Brașov – unde copii erau sedați.
Directoarea Autorității pentru Protecția Copilului, Gabriela Coman, a declarat la Realitatea Tv că au existat mai multe sesizări de acest gen și fiecare situație a fost transmisă organelor competente.
În cazul de la București, procurorii au început urmărirea penală față de cele 21 de persoane care au fost angajate la acest centru. Acestea sunt acuzate că au favorizat săvârșirea de infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.
Ministrul s-a referit și la cazul de sclavie de la Berevoești.
Acest caz de exploatare umană nu este unic și există și alte locuri din țară unde, de ani de zile, au loc abuzuri care nu sunt demascate, pentru că, pe de o parte, românilor „nu le place să se privească în oglindă”, iar pe de altă parte, e convenabil ca asistații sociali să fie o „masă de manevră”, a spus Dragoș Pîslaru.
Lucruri de felula cesta se întâmplă și pentru că sistemul de asistență socială din România este centrat pe beneficii, și nu pe servicii și, exact ca și sistemul de sănătate, este atins de corupție.