Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, va solicita Comisiei Europene definirea consumatorului vulnerabil de energie electrică şi gaze, astfel încât România să poată acorda familiilor sărace ajutoare din fonduri europene la plata facturilor.
Declaraţia a fost făcută de ministrul delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu, vineri, după întâlnirea cu Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie.
Definirea consumatorului vulnerabil înseamnă stabilirea unui venit minim sub care familiile pot primi acest ajutor.
În România se acordă astfel de ajutoare, pentru încălzire.
În sezonul rece 1 noiembrie 2011 – 31 martie 2012 şi 1 noiembrie 2012 – 31 decembrie 2012, au fost acordate cumulat ajutoare pentru încălzirea locuinţei ce totalizează de 366,6 milioane de lei, din care:
- 27,3% pentru încălzire cu energie termică furnizată în sistem centralizat (100.223.753 lei),
- 33,0% pentru utilizatorii de gaze naturale (121.142.825 lei),
- 39,6% pentru cei ce folosesc lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri (145.232.270 lei).
Liberalizarea preţurilor
România are în acest moment un program etapizat de eliminare a subvenţilor acordate la preţul de energie electrică livrată consumatorilor casnici.
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara în toamna anului trecut, la conferinţa „Mediafax Talks about Energy”, că proiectul guvernului de liberalizare a tarifelor va putea fi considerat un succes atunci când vor putea fi identificaţi consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, şi se vor găsi modalităţi de sprijinire a acestora la plata facturii la energie, potrivit MEDIAFAX.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, în al doilea semestru din 2012, Bulgaria şi România aveau cele mai mici preţuri medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh şi, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regăsit în Danemarca (29,7 euro) şi Cipru (29,1 euro).
Raportat la puterea de cumpărare, cea mai ieftină energie electrică din UE este în Finalanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cea mai scumpă în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria.
În ceea ce priveşte gazele, cele mai mici preţuri medii au fost înregistrate în România (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia şi Estonia şi cele mai mari în Suedia, Danemarca şi Grecia.
Ajustate la puterea de cumpărare, cele mai mici preţuri la gaz sunt în Luxemburg, Marea Britanie, România, Franţa şi Irlanda şi cele mai ridicate în Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania şi Lituania.
Preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici din România a crescut de la 1 aprilie 2014 cu 2%.