marți

18 ianuarie, 2022

Victor Negrescu a demisionat. Ministrul pentru Afaceri europene pleacă cu doar 2 luni înainte ca România să preia președinția UE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2018

UPDATE: Victor Negrescu a declarat pentru Agerpres că îşi rezervă dreptul să îşi exprime punctele de vedere în cadrul Guvernului şi al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere face parte.

„Din respect pentru colegii mei şi pentru responsabilităţile pe care le am atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pe care le tratez cu seriozitate şi profesionalism, îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere fac parte”, a declarat Victor Negrescu.


***

Știrea inițială:

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și-a dat demisia din Guvernul Dăncilă, au confirmat Rovana Plumb și Eugen Teodorescu, doi dintre membrii Executivului. Plecarea ministrului Negrescu se produce cu mai puțin de două luni înainte ca România să preia președinția rotativă a UE.

Victor Negrescu nu și-a explicat încă public decizia de a părăsi Cabinetul Dăncilă, în care avea un rol central, din perspectiva preluării președinției rotative a Consiliului UE.


Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat la Realitatea TV că gestul lui Victor Negrescu arată imaturitate politică:

”Chiar nu înțeleg, eu am fost suprins neplăcut de gestul domnului ministru. Dânsul a primit tot sprijinul din partea tuturor ministerelor implicate, mai ales din partea premierului Dăncilă. Nu înțeleg de ce a luat o astfel de decizie. Arată imaturitate politică. Să renunți la o astfel de poziție în prag de președinție, e fără cuvinte”.

Victor Negrescu ar fi demisionat vineri, după o ședință de guvern foarte tensionată despre pregătirea preluării președinției UE. El ar fi acuzat lipsa de susținere, din partea celorlalți membri ai Guvernului, pentru pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul UE.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe.

Pe 25 octombrie, după ședința Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene, ministrul delegat Negrescu declara că România este pregătită să preia importanta poziție ce-i revine de la 1 ianuarie 2019:

România este pregătită pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar acest lucru este demonstrat de progresele înregistrate în procesul de pregătire a preluării mandatului, confirmate şi prin mesajele transmise public de către reprezentanţii instituţiilor europene care au vizitat recent ţara noastră.

Suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor existente, respectând tradiţia preşedinţiilor precedente şi evitând politizarea acestui mandat important pentru ţara noastră.

De altfel, am făcut apel la consens încă de la preluarea portofoliului de ministru, iar temele prioritare ale României pentru Preşedinţia Consiliului UE au fost susţinute în unanimitate în Parlament.

Acest moment poate permite României să îşi consolideze atât profilul de stat membru al Uniunii Europene, cât şi acela de generator de soluţii în plan european.

Victor Negrescu a studiat la Liceul “Victor Duruy” din Paris (2001-2004) și este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti (2008).

Este doctor în ştiinţe politice şi afaceri europene al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (2011).

Și-a început cariera ca jurnalist la Radio France Internationale România (2004-2006), colaborând la publicaţiile Regard şi Le Monde diplomatique, versiunea română (2006-2008).

A fost consilier de comunicare şi relaţii cu presa la Camera Deputaţilor din Parlamentul României (2007-2008), funcţie ocupată şi la Parlamentul European (2008-2009), consilier personal în cadrul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie (2013-2014).

A devenit europarlamentar din partea PSD pentru legislatura 2014-2019, în urma scrutinului din 25 mai 2014, după ce Ecaterina Andronescu (PSD) a renunţat la mandatul său în favoarea politologului Victor Negrescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Din iunie 2017,  Victor Negrescu este ministru delegat pentru Afaceri Europene, mai întâi în guvernul Mihai Tudose, apoi în Cabinetul Viorica Dăncilă.

(Știre în curs de actualizare)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr