marți

23 aprilie, 2024

20 martie, 2020

Ministrul olandez al sănătății, Bruno Bruins (foto), cel care coordona combaterea epidemiei de coornavirus din această țară, și-a dat demisia, informează Agerpres.ro.  El a clacat miercuri seara în parlament, în timpul unei dezbateri cu privire la gestionarea crizei, a declarat că este epuizat și trebuie să se odihnească acasă.

Guvernul olandez nu a făcut public motivul din cauza căruia Bruins a demisionat, dar surse din interior spun că plecarea sa i-a luat prin surprindere pe colegii săi.

Olanda este singura țară care a optat pentru o „imunitate de grup”

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, luni, că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, unde – a avertizat el – cea mai mare parte a compatrioţilor săi va fi contaminată cu noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populaţiei.


În discursul său către naţiune luni, premierul a anunţat că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup” în aşteptarea unui vaccin, lăsând persoanele cele mai puţin vulnerabile să primească virusul, protejând în acelaşi timp persoanele vârstnice şi bolnave, ceea ce ar putea lua „luni, dacă nu chiar mai mult”.

El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri puternice pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală.

„În acest scenariu, vom trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt sistate”.

Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost detectate în Olanda, dintre care 24 de decese.

Imunitatea de grup, respinsă de OMS


Controversata strategie „herd immunity”, prin care populația mai tânără este lăsată să se infecteze, pentru a dezvolta imunitate, a fost respinsă și criticată dur de Organizația Mondială a Sănătății.

Inițial SUA, Germania și Marea Britanie au optat pentru această formă de traversare a epidemiei, dar toate au renunțat la ea, în favoarea izolării sociale masive, obligarea oamneilor să stea acasă.

Imunitatea de grup presupune ca populația cu risc foarte scăzut – tinerii și persoanele fără boli cronice – să fie lăsată în mod controlat să se îmbolnăvească și să se imunizeze astfel, până la apariția unui vaccin.

Varianta aceasta este considerată cinică, pentru că pleacă de la acceptarea din start a unui număr foarte mare de decese.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: