miercuri

24 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2013

Un consorțiu format din compania canadiană Lavalin și o firmă chineză vor începe lucările la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, spre sfârșitul anului 2014, reactoare care vor avea tehnologie Candu, a anunțat ministrul Energiei, Constantin Niță, într-un interviu acordat RFI România.

Ministrul a declarat că există deja o colaborarea chinezo-canadiană realizată în vederea realizării și ”exploatării” reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă:”S-a făcut deja un consorțiu, în care a intrat societatea  Lavalin din Canada cu compania chineză”, consorțiu ce va demara lucrările spre sfârșitul anului viitor.

Se va folosi tehnologia Candu, acesta fiind și motivul pentru care chinezii s-au asociat cu Lavalin: „Chinezii vor investi în tehnologia Candu, vor investi în cele două reactoare nucleare, vor deveni acţionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare şi prin urmare, vor exploata acele reactoare, bineînţeles în parteneriat cu firmele româneşti, cu Nuclearelectrica”, a mai declarat Constantin Niță.


România și China au semnat luni, la București, 13 acorduri și memorandumuri în domenii precum energia, tehnologia și industria alimentară – cu ocazia vizitei premierului Li Keqiang.

Printre altele, au fost semnate acordur- cadru la nivel de minister pentru cooperare în domeniul energiei nucleare.

Acord pentru grupurile 3și 4 de la Cernavodă

Conducerea Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu reprezentanții China General Nuclear Power Corporation referitoare la finațarea construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%. Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: